Pokupili su ih sa ulice i odveli u šumu: Policija proterala studente sportiste iz Nigerije

Tanjug

03. 12. 2019. u 18:47

Покупили су их са улице и одвели у шуму: Полиција протерала студенте спортисте из Нигерије

Foto Depositphotos

Hrvatska policija je kidnapovala dvojicu studenata iz Nigerije, koji su u Puli učestvovali na Svetskom međuuniverzitetskom sportskom prvenstvu
Hrvatska policija je kidnapovala dvojicu studenata iz Nigerije, koji su u Puli učestvovali na Svetskom međuuniverzitetskom sportskom prvenstvu, sprovela ih do Velike Kladuše i pod pretnjom oružja proterala u Bosnu i Heregovinu, piše sarajevski Žurnal.

Portal tvrdi da su dvojica studenata iz Nigerije 12. novembra doputovala u Pulu, a nakon završetka pomenutog takmičenja, pet dana kasnije se su se obreli u Zagrebu, odakle je trebalo da lete za Istanbul, pa u Lagos.

Ali, navodi se, na taj let oni nikada nisu stigli, jer ih je na ulici u Zagrebu zaustavila i privela policija, odvezla u šumu u blizini Velike Kladuše i pod pretnjom oružja naterali da pređu na teritoriju BiH.

Abia Uhen Aleksandro (18) i njegov kolega Eboh Kenet Činedu su iz Nigerije doputovali u Hrvatsku da bi na Svetskom međuuniverzitetskom takmičenju u Puli predstavljali svoj univerzitet u stonom tenisu.

Nakon takmičenja otputovali u Zagreb i smestili se u hostel, a potom izašli u šetnju, piše Žurnal.

“Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku stanicu. Pokušali smo da im objasnimo ko smo i da su dokumenta u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo”, kaže za Žurnal Eboh Kenet Činedu.

Nije znao koliko je bilo sati, ali, kaže, u međuvremenu je pao mrak.

"Izveli su nas iz stanice i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mesto. Dvojica policajaca su nam rekli da idemo u Bosnu. Ja nikad nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam - ne, vi idete u Bosnu. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam da idem u šumu, onda mi je policajac rekao da će me upucati ako se ne pomaknem”, ispričao je Eboha Kenet za Žurnal.

Nigerijski studenti su ispričali da su bili preplašeni i da nisu znali što da rade. Migranti koje je hrvatska policija zajedno s njima naterala da kroz šumu pređu na teritorij BiH odveli su ih u kamp u Velikoj Kladuši.

Iz Međuuniverzitetskog sportskog komiteta, organizatora svetskog prvenstva u Puli, u razgovoru za Žurnal tvrde da su obavešteni o slučaju.

Predstavnik Komiteta Alberto Tangheti je rekao da je bilo ukupno pet učesnika iz Nigerije, četiri studenta i profesor, kao i da su svi imali uredne vize.

Tangeti je potvrio da su dva nigerijska bili učesnici na pulskom tamičenju i da su imali hrvatsku vizu, povratne avionske karte iz Zagreba za Istanbul i iz Istanbula za Lagos.

Ispričao je i da ih je na takmičenju snimala hrvatska televizija.

Sedam dana kasnije, kaže Tangeti, primio je poziv iz kampa da se kod njih nalaze dvojica studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija proterala u BiH.

"Ne razumem kako se to dogodilo jer je policija u Puli bila obaveštena da su tu”, kazao je Tangeti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)