ZAGREB: OD STALNOG DOPISNIKA


Punih 36 dana trajao je štrajk nastavnika i profesora u hrvatskim školama, a od sutra ponovo će učenici sesti u klupe.


Hrvatski premijer Andrej Plenković postigao je saglasnost sa sindikatima da se povećaju koeficijenti nastavnicima i profesorima za 6 odsto i to 3 odsto odmah, u leto sledeće godine još 1 odsto i 1. januara 2021. još 2 odsto.


Maratonski pregovori vlade i sindikata za vreme kojih nije bilo nastave u svim školama u Hrvatskoj na kraju su doveli do kompromisa, jer su sindikati bili uporni u traženju povećanja koeficijenata, a ne dodataka na platu. Kako odmah nisu dobili sve prve reakcije nastavnika i profesora su kritične i poručuju sindikatima da su ih izdali.


Nismo se za to borili”, pišu profesori na društvenim mrežama odmah nakon dogovora koji je postignut u sedištu hrvatske vlade u Zagrebu. Politički analitičari tvrde da je u konačnici reč o porazu Andreja Plenkovića, jer je dopustio da se pregovori vode tako dugo što je stvorilo pravi haos u školama. Vlada je inače odlučila da će nastavnicima i profesorima platiti vreme koje su proveli u štrajku.


Pročitajte još: Štrajk prosvetara se nastavlja, Plenković otkazao put u Madrid


Još uvek se ne zna kako će biti nadoknađena nastava, time da će najverovatnije biti skraćeni zimski praznici, a produžena škola u leto, pred letnji raspust.