Đukanović nastavio da vodi Demokratsku partiju socijalista: Obnovićemo crnogorsku crkvu!

Veliša Kadić

30. 11. 2019. u 22:15

Sprečićemo osporavanje crnogorskog identiteta, poručio je na Kongresu DPS

Ђукановић наставио да води Демократску партију социјалиста: Обновићемо црногорску цркву!

Foto "Vijesti"

MILO Đukanović i nakon Osmog kongresa Demokratske partije socijalista ostaje na stranačkom tronu na kome sedi još od 1998. godine, vremena rascepa, kada je njen dotadašnji predsednik Momir Bulatović formirao Socijalističku narodnu partiju. Zamenik Đukanoviću u narednom četvorogodišnjem periodu biće Duško Marković, aktuelni predsednik Vlade Crne Gore.

Đukanović je saopštio da Crna Gora mora imati jasno osmišljenu identitetsku politiku i da je neophodno suzbiti grubo osporavanje crnogorskog identiteta.- DPS ima razumevanja za očekivanje jednog dela javnosti da se u procedurama utemeljenim u građanskim i kanonskim propisima i pravilima obnovi istorijski neupitna "Crnogorska pravoslavna crkva". Primarni interes je snaženje državnog identiteta Crne Gore. I to mora biti mnogo više nego do sada odgovornost svih državnih institucija. DPS uvažava potrebu svih nacionalnih zajednica da afirmišu svoje identiteta, i zato se protivimo svakom pokušaju osporavanja ili nametanja identiteta. Najveća je obaveza vladajućih subjekata na ovu osetljivu temu da vodimo tolerantan dijalog sa svima. Zakon o veri nam treba da uredimo odnose između države i crkve. Nije cilj da se menjaju nasilno vlasnički odnosi, ali svaka država ima pravo i obavezu da proveri da li su ti odnosi pretrpeli nelegalne promene koje nemaju pokriće u arhivskoj dokumentaciji - kazao je Đukanović citirajući Nelsona Mandelu koji je rekao: "Uvek izgleda nemoguće, dok se ne uradi".

- Kao da se to odnosilo na Crnu Goru, dodao je Đukanović.

Lider DPS osvrnuo se i na devedesete godine.

- U njihovom vrtlogu, uprkos zavedenosti emocijom jugoslovenstva, suočeni sa izborom između rata i mira, odabrali smo mir i suživot svih vera i nacija, i uspeli da odbranimo tu vrednost, što nikome nije pošlo za rukom. Da se Crna Gora pokolebala krajem devedesetih godina, NATO i EU bi nam danas bili udaljeni, ako bi Crne Gore uopšte i bilo.

GO DPS je utvrdio listu kandidata za partijske funkcije na kojoj nema bivših gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Miga Stijepovića i Miomira Mugoše, ali ni bivšeg šefa diplomatije Milana Roćena, kao ni Filipa Vujanovića.


GOSTI IZ SRBIJE

IZ Srbije gosti na kongresu bili su Rasim LJajić (SDP), Nenad Čanak (Liga socijaldemokrata Vojvodine) i Vuk Drašković (Srpski pokret obnove).

- U politici je najvažnije da trajete, a vi ne samo da trajete nego i pobeđujete - rekao je LJajić u obraćanju učesnicima Kongresa, verujući da će se odnosi Srbije i Crne Gore razvijati na zdravim osnovama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Gagi

30.11.2019. 22:25

Crnogorci su Srbi koji zive u Crnoj Gori, isto kao sto su i Sumadinci Srbi koji zive u Sumadiji, a to sto su im usadili buvu neku u glavu to je smesno

Srpska Budva

01.12.2019. 09:42

Narod ce ustati protiv odnarodjene vlasti uskoro...Politicka partija osniva Crkvu????? Boze sacuvaj, i oprosti im. Zar si Milo toliko ogrezao u kriminalu, da ne znas ni ko si ni sto si. Dalje sape prljave od SRPSKE CRKVE!!!!

Patriota

01.12.2019. 11:45

Idi gnjido trazi je kod pape u vatikan neka ti je oni finansiraju i prave moju ne diraj jer ce ti to biti zadnje u zivotu! Mi Srbi cemo to doci glave!

Saša

01.12.2019. 13:19

Meni žao da ovo kažem, pošto sam poreklom i ja pola "Crnogorac", al što ste brate mili od samo početka ovakvima dozvolili da zavladaju Crnom Gorom, otcepe je od matice Srbije i još je svale i u Nato? Kasno vama sad i za otcepljenje i za skidanje ovog, kad vam američka čizma šeta po kući!

Ivan

02.12.2019. 17:18

@Saša - Naj slađi ste mi vi "poreklo " možete matičnjaci izdati svoju jedinu domovinu, al nemojte pamet prosipati. Izdaćete vi i vašu maticu , kad za to dođe "vreme"

Драган Поповић

01.12.2019. 16:17

Сигуран да ћете имати цркву. Зашто је не би имали? Па није црква мозак.