MILO Đukanović i nakon Osmog kongresa Demokratske partije socijalista ostaje na stranačkom tronu na kome sedi još od 1998. godine, vremena rascepa, kada je njen dotadašnji predsednik Momir Bulatović formirao Socijalističku narodnu partiju. Zamenik Đukanoviću u narednom četvorogodišnjem periodu biće Duško Marković, aktuelni predsednik Vlade Crne Gore.

Đukanović je saopštio da Crna Gora mora imati jasno osmišljenu identitetsku politiku i da je neophodno suzbiti grubo osporavanje crnogorskog identiteta.


PROČITAJTE JOŠ - Osmi kongres Demokratske partije socijalista u Podgorici u senci afere "Koverat"


- DPS ima razumevanja za očekivanje jednog dela javnosti da se u procedurama utemeljenim u građanskim i kanonskim propisima i pravilima obnovi istorijski neupitna "Crnogorska pravoslavna crkva". Primarni interes je snaženje državnog identiteta Crne Gore. I to mora biti mnogo više nego do sada odgovornost svih državnih institucija. DPS uvažava potrebu svih nacionalnih zajednica da afirmišu svoje identiteta, i zato se protivimo svakom pokušaju osporavanja ili nametanja identiteta. Najveća je obaveza vladajućih subjekata na ovu osetljivu temu da vodimo tolerantan dijalog sa svima. Zakon o veri nam treba da uredimo odnose između države i crkve. Nije cilj da se menjaju nasilno vlasnički odnosi, ali svaka država ima pravo i obavezu da proveri da li su ti odnosi pretrpeli nelegalne promene koje nemaju pokriće u arhivskoj dokumentaciji - kazao je Đukanović citirajući Nelsona Mandelu koji je rekao: "Uvek izgleda nemoguće, dok se ne uradi".

- Kao da se to odnosilo na Crnu Goru, dodao je Đukanović.

Lider DPS osvrnuo se i na devedesete godine.

- U njihovom vrtlogu, uprkos zavedenosti emocijom jugoslovenstva, suočeni sa izborom između rata i mira, odabrali smo mir i suživot svih vera i nacija, i uspeli da odbranimo tu vrednost, što nikome nije pošlo za rukom. Da se Crna Gora pokolebala krajem devedesetih godina, NATO i EU bi nam danas bili udaljeni, ako bi Crne Gore uopšte i bilo.

GO DPS je utvrdio listu kandidata za partijske funkcije na kojoj nema bivših gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Miga Stijepovića i Miomira Mugoše, ali ni bivšeg šefa diplomatije Milana Roćena, kao ni Filipa Vujanovića.


GOSTI IZ SRBIJE

IZ Srbije gosti na kongresu bili su Rasim Ljajić (SDP), Nenad Čanak (Liga socijaldemokrata Vojvodine) i Vuk Drašković (Srpski pokret obnove).

- U politici je najvažnije da trajete, a vi ne samo da trajete nego i pobeđujete - rekao je Ljajić u obraćanju učesnicima Kongresa, verujući da će se odnosi Srbije i Crne Gore razvijati na zdravim osnovama.