SKOPLjNjE OD STALNOG DOPISNIKA


Pešadijske jedinice Armije Severne Makedonije u narednih pet godina pojačaće borbenu gotovost sa 150 američkih oklopnih transportera, shodno planu modernizacije oružanih snaga zemlje, potvrdila je ministarka odbrane Vlade u Skoplju Radmila Šećerinska.

- Prema našem dugoročnom planu razvoja odbranbene sposobnosti, predvideli smo negde oko 150 miliona evra u višegodišnjem periodu. To je negde između 10 i 15 miliona evra na godišnjem nivou. U okviru ovih 150 miliona, 30 miliona biće donacija SAD, izjavila je Šećerinska u emisiji „360 Stepeni“ skopske tv Alsat.

Dodala je da je „pre dva dana, od američke strane dobijena informacija da povećavaju podršku za tu namenu od 30 miliona dolara na 37 miliona, koji neće ići samo za vozila već i za dodatnu opremu naše pešadije“.

U pomenutom razgovoru Šećerinska je nagovestila mogućnost eventualnog odlaganja najavljenih prevremenih parlamentarnih izbora u zemlji, koji bi trebalo da budu održani 12. aprila. Takav „prostor“ se ostavlja u zavisnosti od toga kada će Španija moći da ratifikuje Protokol za članstvo Republike Severne Makedonije u NATO.


Radmila Šećerinska,printscreen youtube

- U trenutku kada imamo sve podatke tada treba i da donosimo odluke. Sve između biće špekulacija – šta bi bilo kada bi bilo. Prvi prioritet nam je da to što smo teško stekli ne ispustimo iz ruke. Svim članicama NATO se javljamo, molili smo ih da po specijalnim procedurama ubrzaju ratifikacije i neodgovorno će biti tada kada će lopta preći na našu stranu terena, da kažemo: sada smo mi na pauzi tri-četiri meseca, objasnila je Šećerinska.

Severna Makedonija nije u poziciji da može da se „kocka“, kako je rekla ministarka odbrane i da kaže da joj tri meseca ne znače ništa. Ukazala je da bukvalno plaćena cena propuštenih šansi za koje se mislilo da su „na stolu“ i da samo treba doći i uzeti. Tako je, kako je podsetila, 2008. ispušteno iz ruku članstvo u NATO. „Činjenica da nismo na vreme, pre 10 godina počeli pregovore sa EU, sada nam otežava situaciju i mislim da je utisak svih ozbiljnih i odgovornih građana u državi takav – dajte da se ne kockamo sa time što smo toliko teško stekli“, rekla je Radmila Šećerinska.M. Stančić