Đango, Gizmo, Lars, Darma, Tomas... su hrabri psi tragači koji su se u petak sa svojim vlasnicima i trenerima vratili iz Albanije kući. Potres je Albaniju pogodio u utorak u zoru, a hrvatski tragači na mestu tragedije bili već predvečer, njih osam.

Uspeli su da pod ruševinama pronađu pet žrtava. Nažalost, preminulih. Iako istreniran isključivo za potragu za živima, jednu je žrtvu uspeo je da pronađe Đango, pas mešanac kojeg je neto pre četiri i po godine ostavio da ugine u šumi. Sudbina mu je, zahvaljujući Igoru Goreti iz Zagreba, odredila da ostane na životu i da postane izvrstan tragač.

- Đanga i njegova brata našao sam u šumi u Podravini, prljave, smrdljive, na ivici smrti, pune krpelja. Uzeo sam ih kući, doveo u red, živnuli su, Đango čak i previše - kaže kroz smeh Igor i dodaje kako je Đango, danas skoro petogodišnjak, pas u “najboljim” godinama, oduvek vrlo živahan. Igor je oba psa planirao da udomi, radio je na njihovoj socijalizaciji, od početka su radili i na osnovnim komandama, no za Đanga je bilo teško naći dom, bio je preživahan. Igor je na kraju shvatio da će se, tako svojeglav i sklon lutanju, Đango teško s nekim “skućiti”, pa ga je zadržao u svom stanu u Zagrebu. Goreta je volonter Kluba za obuku službenih i sportskih pasa Zagreb, čiji su psi, sa psima Hrvatskog udruženja za obuku potražnih pasa, pomagali u Albaniji.
- Radili smo na tri lokacije i Đango je na jednoj, iako za to nije treniran, pronašao mrtvu žrtvu pod ruševinama. Nas dvojica imamo takav odnos da sam ja shvatio da mi nešto želi ‘reći’, i bio je u pravu - kaže Igor. Svoj doprinos je dao i Lars, dok je čokoladni labrador Gizmo specifičan po tome što ne laje kad pronađe žrtvu nego jako kopa i grebe.


(24 sata hr.)