ŠEF poslaničkog kluba Demokratskog fronta Milutin Đukanović saopštio je da su, u tom političkom savezu, došli do podatka da je kod 24.765 birača promenjen matični broj. Zbog toga su zatražili objašnjenje ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića. DF od njega traži i da kaže koliko je vođeno upravnih postupaka da bi se promenio matični broj.


PROČITAJTE JOŠ -Ambasadori na tapetu zbog Mirne: Platili joj kaznu, htela da spaljuje crkve i popove


- Po našoj evidenciji, za 24.765 birača je promenjen matični broj, odnosno osma i deveta cifra ne odgovaraju mestu rođenja tih birača. Dobili su matični broj koji se odnosi na Crnu Goru, a osobe su rođene van Crne Gore!

On je naveo da imaju pregled osoba po opštinama koje imaju jedinstveni matični broj van Crne Gore i mesto rođenja van teritorije Crne Gore, ističući da je takvih birača - 22.685!

- Birački spisak graniči se sa krimi-fantastikom, iako znamo da se broj stanovnika znatno smanjuje, broj birača dalje raste. Želimo da ukažemo na manipulaciju u biračkom spisku sa državljanstvom i jedinstvenim matičnim brojem građana - kazao je Đukanović. - Uradili smo i analize poslednjeg dostupnog biračkog spiska koje ukazuju da država koristi različite kriterijume prilikom određivanja matičnog broja za birače. Ovo se pogotovo odnosi na birače koji su rođeni van Crne Gore. Došli smo do podataka lica koja po opštinama imaju crnogorski jedinstveni matični broj, a mesto rođenja je izvan Crne Gore. Da bi se ta promena uradila, potrebno je sprovesti upravni postupak i mi smo poslali pismo ministru Nuhodžiću, od koga zahtevamo da nam dostavi informacije koliko je vođeno upravnih postupaka da bi se promenio matični broj - rekao je novinarima Đukanović.