Traže konzulat Srbije u Beranama

M. SEKULOVIĆ

25. 11. 2019. u 07:14

Траже конзулат Србије у Беранама

Otvaranje konzulata u Beranama opravdano iz istorijskih razloga

Srpska narodna odbrana Vasojevića ponovo predočila zahtev srpskim zvaničnicima. Kiković: To je bitno i zbog privrednog razvoja

NAŠA želja je da Republika Srbija otvori konzulat u Beranama, i ponovo smo je predočili zvaničnicima Srbije. Dobili smo njihovu podršku. Međutim, treba raditi dosta na tome, jer pre nekoliko godina, posle razgovora za ministrom inostranih poslova Srbije Ivicom Dačićem, činilo se da je stvar gotova, ali, ponovo se zastalo.

Ovo, za "Novosti", kaže potpredsednik SO Berane i predsednik Srpske narodne odbrane Vasojevića i Limske doline Goran Kiković.

- Imamo neskrivenu podršku Miodraga Linte, predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, sa kojim sam razgovarao više puta o ovom pitanju. Nedavno sam razgovarao i sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem, koga sam upoznao sa situacijom i položajem Srba u Crnoj Gori i Vasojevićima, argumentujući da bi otvaranje konzulata Srbije u Beranama bilo opravdano - kaže Kiković. - Ne samo iz istorijsko-kulturnih razloga, već i iz ekonomskih motiva, posebno za severni deo Crne Gore.

Prema njegovim rečima, ministar Ružić je dao punu podršku borbi Srba za svoja prava u Crnoj Gori, kao i njihovim nastojanjima da se konačno reši pitanje otvaranja konzularnog predstavništva Srbije u Beranama.

PROČITAJTE JOŠ - Vasojevići hoće srpski konzulat u Beranama

- To je bitno pitanje ne samo u odnosima Srbije i Crne Gore, nego je važno pitanje i za građane severnog dela Crne Gore - ističe Kiković. - Nisu samo Srbi sa severa Crne Gore, posebno iz Vasojevića, zagovornici ove ideje, već se za to zalažu i mnogi Bošnjaci muslimani koji žive na ovom području. Oni imaju vrlo jake veze, rodbinske i poslovne sa Srbijom, tako da bi otvaranje konzulata i njima značilo mnogo.

Publicista i predsednik MZ Murina u opštini Plav Branislav Otašević kaže da bi otvaranje konzulata Srbije u Beranama i najavljeno otvaranje konzulata Turske u Bijelom Polju severu doneli samo boljitak.

PODRŠKA DAČIĆA

- JAVNOST smo obavestili o tome da je podršku za otvaranje konzulata dao i ministar Dačić. Doduše, on je tada naglasio da je finansijska situacija u Srbiji složena, ali da shvata naš problem i da će uraditi sve da konzulat bratske Srbije bude otvoren u Beranama. Znamo da je sada stanje u Srbiji znatno bolje kada je budžet u pitanju, pa verujemo da otvaranje konzulata u Beranama ne bi bio preveliki izdatak - kaže Kiković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije