VLADA Crne Gore najavila je novo zaduživanje u 2020. godini u iznosu od 590 miliona evra, a njome su definisani kreditni aranžmani koji će, kako se navodi u odluci o zaduživanju, biti u skladu sa Zakonom o budžetu za narednu godinu.

- Odlukom je definisana i mogućnost zaduženja za potrebe refinansiranja duga i stvaranja rezerve i održavanja tekuće likvidnosti, nezavisno od granice godišnjeg porasta duga, kao i za refinansiranje i reprogramiranje kratkoročnih pozajmica i hartija od vrednosti, naveli su iz Vlade, dodajući da će nedostajuća sredstva za finansiranje budžeta u narednoj godini iznositi 590 miliona evra.


PROČITAJTE JOŠ: Pretres u Nikšiću: Uhapšeno dvoje, zaplenjeni kokain i 60.000 evra

- Država će, u narednoj godini, koristiti depozite u iznosu do 490 miliona evra i novac iz aranžmana se kineskom Eksim bankom, u iznosu do 100 miliona evra, ističe se u odluci, uz navode da će država 2020. izdati garancije do 49 miliona evra za kreditni aranžman između Železničke infrastrukture Crne Gore i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za potrebe nabavke mehanizacije za održavanje pruga i nove opreme za pomoćni voz.

Prema predlogu odluke, garancije od 11 miliona evra biće izdate i za kreditni aranžman za potrebe Železničkog prevoza Crne Gore, nabavke novih vozova koji bi se koristili u lokalnom prevozu putnika, u iznosu do 14 miliona evra. Država će izdati pismo o potvrđivanju državne garancije na iznos od 12 miliona evra za potrebe druge tranše kreditnog aranžmana između javnog preduzeća Regionalni vodovod Crnogorsko primorje I EBRD, čija je vrednost 24 miliona evra. Podsećamo da prema Strategiji za upravljanje javnim dugom naredne godine na naplatu dolazi oko 580 miliona evra obveznica koje je država emitovala 2015. i 2016. godine.

Za 13 godina od obnove državne nezavisnosti, Crna Gora je šest puta uvećala javni dug! Iz opozicije podsećaju da je javna zaduženost države na kritičnom nivou navodeći da je 2006. javni dug iznosio 701 milion evra, dok je bruto društveni proizvod 1,83 milijarde.


PROČITAJTE JOŠ: Bivša savetnica u ambasadi Crne Gore u Turskoj kažnjena sa 600 evra zbog sramnih poruka i vređanja Srba na Fejsbuku

VIŠE SE TROŠI

DRŽAVA mnogo više troši nego što stvara, a nema ni mogućnosti ni komfora da živi na bazi kreditnih zaduživanja iz inostranstva. Ovo je mala i siromašna zemlja sa veoma ograničenim resursima, i ljudskim i prirodnim. Šta reći o auto-putu Bar - Boljare - granica sa Srbijom, koji se čitav gradi iz duga, a ovih prvih četrdeset kilometara sasvim sigurno biće najskuplji gledano po kolimetru auto-puta, ocenio je u parlamentu, poslanik DF Strahinja Bulajić. - Najava Vlade prema kojoj će ukupan dug do kraja 2020. godine pasti ispod 60 odsto BDP, potpuno je nerealna i bez osnova.