PREDSTAVNICI Koalicije za održivi razvoj (KOR) predali su tužiocima deo dokumntacije o eko-kriminalu na Skadarskom jezeru i dogovorili saradnju sa timom koji je odredio Ivica Stanković, vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca. Na sastanku je konstatovano da je rešavanje ovog problema veoma značajno za zatvaranje poglavlja 27. Inače, KOR je više puta upozoravao nadležne da je doveden u pitanje opstanak krapa i ukljeve u Skadarskom jezeru.

- To je posledica kontinuiranog krivolova, što se mora zaustaviti ukoliko se želi izbeći najgori scenario - potpuni nestanak tih vrsta riba, koje Skadarsko jezero čine jedinstvenim na planeti, upozorili su iz KOR-a.

KOR je vrhovnom državnom tužiocu dostavio nove dokaze devastacije Nacionalnih parkova. Oni su medijima poslali snimak koji je napravljen 5. novembra, u zoni stroge zabrane - na Tankom rtu.


PROČITAJTE JOŠ: Mitropolit Amfilohije odlikovan ordenom iz Ukrajine

Na snimku se vidi više osoba koje čine krivično delo izlov ribe mrežama u strogom zabranu, naočigled službe zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

Osim toga, priložili su i fotografiju bagera nastalu, kako tvrde, ranije ove godine na lokaciji Kažića tapija, unutar NP Skadarsko jezero, kao i satelitske snimke, na kojima se, kako uveravaju, vide devastacija i mašina.

- Zaštićena mesta i potencijalne lokacije Nature 2000, kao što su Skadarsko jezero i Tara, imaju veliku vrednost i moraju se sačuvati za buduće generacije, poručio je Aivo Orav, šef Delegacije EU u Podgorici. - Zaštita životne sredine nije samo stavka koju treba štiklirati na putu ka EU. To nije nešto što je opciono, to je nešto što se mora.


SOLANA

PREGOVORI o poglavlju 27 koje se tiče zaštite životne sredine su intenzivirani, saopštio je Orav, naglašavajući da ono neće biti zatvoreno sve dok se ne nađe rešenje za ulcinjsku solanu.