ŽITELjI Gornjeg Štedima, kod Nikšića, duže vreme žive u teškim uslovima, jer su im imanja i prilazni putevi kućama poplavljeni, ali ne zbog nedavnog nevremena i obilnih kiša nego, kako tvrde, nebrige nadležnih u Elektroprivredi Crne Gore, koja gazduje veštačkim jezerima Vrtac i Slano.

- Problem je što se ispod kote 614 nalaze naša imanja, a voda je u visini dva metra! Od izgradnje veštačkih brana imamo ogroman problem, koji nije prouzrokovan nevremenom i poplavama, već isključivo radom nadležnih iz EPCG koji maksimalno koriste svaku kap iz jezera zbog ostvarivanja ogromnog profita - kaže ogorčeni meštanin Ljubo Nikolić.


PROČITAJTE JOŠ: Advokat optužio Ambasadu Srbije da mu nisu dali da sasluša Branku Milić

I njegove komšije pričaju sličnu priču, dodajući da im je najveći problem to što su odsečeni od sveta jer im je glavni put blokiran. Žitelji ovog kraja su, kako tvrde, vodili pregovore sa predstavnicima Elektroprivrede koja im plaća odštetu od 100 odsto kada se poplave imanja, a 25 odsto kada voda ne preliva. Naglašavaju da trpe veliku štetu, da su im voćnjaci pod muljem i naslagama smeća.

- Za rešenje ove naše muke potrebna je samo dobra volja nadležnih u Elektroprivredi. Ne bismo tražili eksproprijaciju da ne moramo, jer je ovo najlepše prigradsko mesto, udaljeno svega pet kilometara od grada. Ova jezera nas uništavaju šezdeset godina! Imam deset rala zemlje koje ne koristim uopšte, osim što pokosim seno - kaže Nikola Nikolić, podsećajući da je odšteta minimalna, jer im se za ralo poplavljene zemlje plaća od 120 do 150 evra. - Radovno plaćamo porez, naknadu za potrošenu struju, dok tri kamiona sa kojima obavljam poslove ne mogu da izvezem od vode.

Usledila je reakcija iz EPCG navodeći da su iznenađeni izjavama meštana. Saopštavaju da su zbog gradnje HE "Perućica" pedesetih godina prošlog veka, izgradili akumulacije i retenziju Vrtac u uzvodnom području do kote 614 metara nadmorske visine na osnovu čega je EPCG obavila eksproprijaciju više miliona kvadratnih metara nepokretnosti na tom području.

- EPCG je u periodu do 1964. ponudila i stanovnicima MZ Poljica, u čijem je sastavu naselje Štedim, da ekspropriše predmetna imanja, ali su pojedine familije to napismeno odbile, za šta posedujemo svu dokumentaciju. Bez obzira na navedene činjenice, meštani tog dela Nikšića uvek imaju mogućnost razgovora sa predstavnicima EPCG u cilju prevazilaženja bilo kojeg problema - naveli su iz te elektroenergetske kompanije.

Kada se Sava Nikolin Abramović pre više od šest decenija usprotivio namerama države da potopi plodno Krupačko polje jer nije želeo da mu parče zemlje ode pod vodu, brzo je strpan u zatvor, da bi potom dugo vremena nosio epitet "državnog neprijatelja"! Posle toliko vremena pojedinci sa tog nikšićkog terena i danas imaju slične muke.


PROČITAJTE JOŠ: Četvoročlana porodica sletela kolima u provaliju: Teška saobraćajna nesreća kod Kolašina

ISELjENE 1.303 PORODICE

SA zemljišta na kome se danas nalaze tri akumulaciona jezera Krupac, Slano i Vrtac iseljene su 1.303 porodice, a više od šest hiljada hektara plodnih njiva i voćnjaka se našlo pod vodom. Tri jezera zahvataju površinu od 20 kvadratnih kilometara sa kojih EPCG koristi vodu za proizvodnju najstarije crnogorske hidroelektrane "Perućica".