SKOPLjE OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

Premijer Bugarske Bojko Borisov je, svojevrsnim „propitivanjem“ lidera nakedonske opozicione VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog o stavovima vezanih za ključne osnove unapređenja odnosa između Sofije i Skoplja, osnažio uslovljvaanja za pružanje podrške Severnoj Makedoniji (RSM) na njenom putu evroatlanskih integracija.

Upozorenje Borisova izrečeno Mickoskom da „antibugarsku retoriku koju oni koriste ne samo da treba da zaborave, nego moraju da shvate da je pogrešna“, u Skoplju, za sada nema zvaničan komentar.

- Nisam im slučajno rekao da ukoliko neko od njih kaže da je Bugarska fašistički okupator, onda to u Bugarskoj znači da im mi ni na koji način nećemo pomagati, jer nismo bili okupatori, a istorija se neće menjati. Nikada neću dopustiti da Bugarskoj lepe takvu etiketu. Ako žele da idu napred, jasne su vrednosti koje treba da poštuju“, upozorava bugarski premijer i lider GERB-a.

PROČITAJTE JOŠ - Prijem u NATO odlaže vanredne izbore u Severnoj Makedoniji?

Taj deo uslovljanja bugarske podrške RSM, protkan je u ovde objavljenom izveštaju o razgovoru Borisova sa Mickoskim, na marginama Kongresa Evropske narodne partije u Zagrebu.

Na svom FB profilu Borisov je uz video zapis objavio uveravanja dobijena od Mickoskog da je priključivanje RSM EU i NATO prioritet i za VMRO-DPMNE. Ocenio je da bi „jedna zemlja mogla nesmetano da korača na putu integracija u oba saveza, sve partije treba da su saglasne s tim“.

PROČITAJTE JOŠ - ZAEV POSVEĆEN EVROATLANSKOM PUTU: Ne pada nam ni na pamet da se priključimo Evroazijskoj uniji

U zvaničnom saopštenju VMRO-DPMNE se navodi da je na pomenutom susretu razgovarano o aktuelnim političkim dešavanjima u Makedoniji, odnosima između dveju država, „ali i o evropskoj perpektivi Makedonije“. Mickoski je istakao da je „članstvo u EU od strateškog interesa za Republiku Makedoniju i ključno opredeljenje VMRO-DPMNE“... Na konstruktivnom susretu, kako je ocenjeno, razgovaralo se o unapređenju saradnje u različitim sferama, a bilo je i reči o „onoj Rezoluciji u kojoj se iznose negiranja posebnosti makedonskog jezika, lika i dela Goce Delčeva“.

Mickoski je rekao da podržava sve ono što je dobro i što povezuje makedonske građane i građane Bugarske. „Ono što je suprotno interesima makedonskih građana, Makedonije, mi ne možemo da podržimo, kao što je pitanje povezano sa makedonskim jezikom, likom i delom Goce Delčeva, izjavio u petak Mickoski.

Otvoreno proveravanje stavova i kod Mickoskog, Borisov je objasnio potrebom određenja jer, kako je precizirao, nezna se ko će pobediti na predstojećim izborima, a „zaista su napravljeni veliki napori za poboljšanje odnosa između Severne Makedonije i Bugarske“.

Lider makedonske opozicije je odgovorio da ne postoje dileme da je jedina alternativa zemlje EU i NATO i da se taj kurs održava još od 1991. godine.

– Mi smo još 1991. godine izneli naše politike, a to su EU i NATO, za razliku od onih iz SDSM-a koji su se kleli u Beograd i Moskvu. Tu ne treba niko da ima dileme – rekao je Mickoski uz ocenu da njegov stav po pitanju sporazuma sa Bugarskom ostaje – nepromenjen. Nikada neće prihvatiti „ništa drugo izuzev istine da su Goce Delčev i makedonski jezik - makedonski.“