SKOPLjE OD STALNOG DOPISNIKA

Katica Janeva, bivša šefica ugašenog Specijalnog javnog tužilaštva Severne Makedonije (RSM), jedna od optuženih za trgovinu uticajem u velikoj aferi „Reket“, u utorak uveče, uz policijsku pratnju napustila je istražni zatvor u Skoplju i prebačena u stan svoga sina, gde će u daljem sudskom postupku, iz zdravstvenih razloga, biti u kućnom pritvoru.

Janeva je nešto pre 18 časova u utorak napustila zatvorski kompleks u skopskom naselju Šuto Orizari i policijskim vozilom je prevezena u kućni pritvor, otkako joj je Apelacioni sud u Skoplju uvažio žalbu na određenu meru zatvorskog pritvora u postupku „Reket“.

Takva odluka skopske Apelacije je objašnjena ocenom da se, na osnovama medicinske dokumentacije, i sa merom kućnog pritvora može obezbediti prisustvo Janeve u sudskom postupku.

Janeva je kao osumnjičena u slučaju „Reket“, uhapšena 21. avgusta ove godine od kada je u skopskom istražnom zatvoru kao i prvooptuženi u tom predmetu, Bojan Jovanovski, Boki 13. Za izlazak iz istražnog pritvora ona je nudila garancije – imovinom.

Pročitajte još - Janeva nije dala iskaz u aferi "Reket"

Po odluci Krivičnog suda u Skoplju, na zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju u slučaju „Reket“, u istražni zatvor u Skoplju su letos pritvoreni Jovanovski, Janeva i Zoran Mileski Kičevac, koji je nedavno, takodđe prebačen u kućni pritvor. Janeva se tereti za zloupotrebu službenog položaja. Jovanovski i Milevski pak, za krivično delo „Primanja nagrade za protivzakonski uticaj“. Prema optužnici, od novembra lane, do aprila ove godine, Jovanovski i Melevski su od preduzetnika Jordana Kamčeva „izvukli“ 1.550.000 evra za protivuslugu olakšavanja njegove pozicije u predmetu „Imperija“ SJO kojim je rukovodila Janeva.

Od ukupne sume iznuđenog novca istragom je pronađen tek jedan deo. Dok je Jovanovski novac trošio na uživanje u luksuzu najčešće u inostranstvu, Janevoj je otkriven darivani nameštaj i, prema optužnici, 50.000 evra u gotovom...

Početak suđenja u ovom predmetu je zakazan za 3. decembar. Odbrana Jovanovskog, međutim u utorak je upozorila da zbog teškog zdravstvenog stanja Jovanovskog, neće moći da pripremi pravnu strategiju u sudskom postupku.

SUDIJE POD FINANSIJSKOM ISTRAGOM

Šefica Tužilaštva za progon organizovanog kriminala i korupcije, Vilma Ruskovska u utorak je posle odluke Apelacinog suda u Skoplju o puštanju Katice Janeve iz istražnog zatvora u kućni pritvor, najavila sprovođenje „finansijske istraga za sudije“, koji su meru denele.

- Rešenje za Janevu nismo dobili. No, mi smo dali negativno mišljenje. Za članove saveta koji su doneli odluku o kućnom pritvoru otvorićemo finansijska istragu. Sa ovakvim sudijama nema mesta u Evropskoj uniji, razignirano je izjavila Ruskovska.