APELACIONO veće Suda BiH povećalo je kazne Maksimu Božiću (29) i Edinu Hastoru (47) i osudio ih na ukupno devet godina zatvora zbog planiranja terorističkih napada na zgrade Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i MUP Tuzlanskog kantona.

Presuda je izrečena nakon što je Apelaciono veće uvažilo žalbu Tužilaštva BiH.

- Božiću je kazna povećana sa četiri na šest godina zatvora, a Hastoru sa dve i po na četiri godine zatvora - rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Obojica su proglašena krivim jer su, kao pripadnici radikalnog selefijskog pokreta, nabavljali oružje i eksplozivna sredstva i planirali izvršenje terorističkog napada u BiH.

PROČITAJTE JOŠ - Izbor kandidata za direktora SIPA: Završena procedura, Staniću novi mandat?

U presudi se navodi da je Božić od juna 2017. do 10. aprila 2018. godine planirao i pripremao uslove za izvršenje terorističkog napada. Namera mu je, kako se navodi u presudi, bila da zastraši stanovništvo i prisili vlasti u BiH na određene radnje s ciljem ozbiljne destabilizacije političke i ustavne strukture BiH. Radi izvršenja planiranog napada Božić je od zaštićenog svedoka tražio da mu, nakon nabavke oružja, snimi video-oporuku o smrti u džihadu i da je nakon izvršenja napada objavi u medijima.

Kako se navodi u presudi, znajući da Božić planira da napadne zgrade SIPA i MUP TK, Hastor mu je na raspolaganje stavio svoju porodičnu kuću, kako bi se pripremio za napad, koji su predupredili i sprečili istražitelji SIPA.

Nakon hapšenja, SIPA je u pretresu kuće, koju su optuženi koristili, pronašli sedam ručnih bombi, automatsku pušku sa 12 okvira i 405 metaka, tri jurišna prsluka, vojnu uniformu, zastavu Islamske države, uramljene fotografije sa zastavama ID i drugo.

Presuda je pravosnažna i na nju ne postoji pravo žalbe.

PREŠAO U ISLAM

MAKSIM Božić je po nacionalnosti Srbin. Rođen je u Bijeljini, roditelji su mu razvedeni i pre desetak godina je prešao u islam i pridružio se radikalnim pokretima. Godinama je živeo u Beču, gde je, navodno, i vrbovan za terorističke aktivnosti. Koristio se imenima Mirza Gradaščević i Abu Muhamed, a 2010. je uhapšen pod sumnjom da je planirao teroristički napad u Tuzli.

Maksim Božić Foto SIPA