Pojačani udari juga na srednjem Jadranu i večeras stvaraju mestimično višemetarske talase pa su i dalje u prekidu sve katamaranske linije koje Split povezuju sa ostrvima, rečeno je u Jadrolinijinoj agenciji u Splitu.

"Jugo povremeno na srednjem Jadranu dostiže brzinu i do 80 kilometra na sat te u poslepodnevnim satima nije isplovio trajekt na liniji Sučuraj - Drvenik", rekla je za Hinu Jelena Ivulić iz Jadrolinijine agencije.

Dodala je kako zbog pojačanih udara juga večeras u 19.00 sati nije isplovio ni trajekt na liniji Trogir - Drvenik Mali - Drvenik Veli.

Usled obilnih padalina koje veći deo sedmice pogađaju Zagreb porastao je i vodostaj reke Save, preneo je Index.hr.

Obilna kiša u gradu pada od sinoć, što je izazvalo brojne probleme u saobraćaju, a prema najnovijim informacijama, došlo je i do izlivanja reke Save iz korita.

CRVENI METEO ALARM

Zbog obilne kiše za područje Istre i Like i Gorskog kotara izdat je za danas crveni alarm, a na snazi je i za ostatak obale zbog olujnog juga.

U gorju i na severnom Jadranu još je nepovoljnije jer je na snazi najviši stepen upozorenja za obilnu kišu i olujni vetar. Najintenzivnije će biti u noći i prepodne, kada su moguće i bujične poplave. Jugo će oslabiti i prerasti u buru, a uveče će opet da se pojača.

Obilne kiše na Jadranu se očekuju i u nedelju a tek od ponedeljka se može očekivati nešto lepše vreme.

Inače, oluja je sinoć u Umagu i okolini napravila veliku materijalnu štetu, saopštio je meteo portala Istramet.

Prema podacima, nastala je i kratkotrajna pijavica koja je za samo desetak sekundi napravila haos. U umaškoj luci potonula je jedna barka, a jak vetar oštetio je krov zgrade grada Umaga, dok je ulica Đuzepea Garibaldia prekrivena delovima crepa.
Vatrogasci su imali i intervencije zbog padanja stabala i izliva vode.

Na Fejsbuku meteoservisa RIMETEO javlili su da su Cres, Lošinj i Rab zbog jakog juga odsječeni od ostatka zemlje.

Obilna kiša koja čitavu noć neprestano pada stvorila je velike probleme i u Zagorju. Vatrogasci DVD-a Zlatar Bistrica javili su se s terena rekavši da ispumpavaju vodu sa puta prema Konjščini koja već ulazi u kuće.