Kanadski i francuski nacisti dogovarali su kupovinu oružja u Hrvatskoj i BiH za vođenje "rasnog svetog rata" protiv Jevreja i muslimana, a vođa nedavno provaljenog globalnog nacističkog foruma "Iron March", boravio je 2017. u Zagrebu, Rijeci i Puli, piše hrvatski portal Novosti.


Na tom forumu je, kako se navodi, učestvovalo 10 korisnika iz Hrvatske, s područja Zagreba, Rijeke, Osijeka, Đakova i Splita.


Prema sadržaju tog globalnog nacističkog foruma, koji je zahvaljujući anonimnim antifašističkim hakerima prošle sedmice u celosti objavljen na internetu, francuski neonacisti dogovarali su 2017. godine kupovinu oružja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine uoči parlamentarnih izbora u njihovoj državi.


Analizirajući privatne poruke koje su članovi foruma razmenjivali, Novosti su rekonstruirale tok priprema za kupovinu pušaka i pištolja u Hrvatskoj i BiH.


Za nabavku je, kako se navodi, bio zadužen čovek pod nadimkom "Munlord" koji je, sudeći prema porukama, učestvovao i u administriranju foruma "Iron March".


Predstavio se kao državljanin Kanade srpsko-hrvatskog porekla, koji je povezan s nacističkom organizacijom "Blood and Honour" (Krv i čast).


U trenutku razmene informacija, imao je srpski pasoš, a najavio je da će tražiti i hrvatsko državljanstvo nakon što se preseli u Srbiju.

PROČITAJTE JOŠ: SKANDALOZNA IZJAVA HRVATSKE ISTORIČARKE: Genocid u NDH su počinili Srbi, a ne ustaše


Pre dve godine u Kanadi portal "Vice" je pronašao na "Iron March" javno dostupnu komunikaciju u kojoj je dotični tvrdio da je pripadnik kanadske vojske i da želi da ubija komuniste.


Njegove privatne poruke s foruma, koje tada nisu bile poznate javnosti, potvrđuju takav zaključak i pokazuju da je u BiH i Hrvatskoj boravio od početka juna do jula 2017. godine.


Sudeći prema sadržaju poruka, pišu Novosti, ključni razlozi bili su kupovina oružja i sastanak s istomišljenicima u navedenim zemljama.


Nakon što se jedan muškarac iz Francuske, pod imenom "FrenchSoldier", na javnom delu foruma hvalio svojom 'paravojnom obukom', Kanađanin "Munlord" mu se 2. marta 2017. javio privatnom porukom i shvativši da je zainteresovan za oružje, ponudio mu je robu po povoljnim uslovima, uz nabrajanje raspoloživih tipova koje može nabaviti na ovim prostorima.


Spisak je, navodi se, uključivao pištolje, karabin, kalašnjikov, ručne bombe i ručni raketni bacač RPG.


"Čuo sam i da je Srbija dobra za kupovinu oružja, ali ovo je već drugi put da mi se preporučuje Bosna", odgovorio je francuski učesnik razgovora.


Nakon konsultacije s 'partnerima' iz svoje organizacije, "FrenchSoldier" je pristao na posao. Poručio je "fikseru" da im nabavi oružje u vrednosti od 12.000 evra, s najavom dodatnog povećanja budžeta. Dogovor je, pišu Novosti, bio da se nađu dva puta, krajem avgusta i u novembru.


Foto: YouTube Printscreen @ Thomas Montgomery


Zanimao se za pištolje, kalašnjikove i bacače raketa.


Prvi susret dogovoren je, kažu, u Banjaluci između njega i Munlordovih saradnika, nakon čega su razmenili informacije o graničnim prelazima između Hrvatske i BiH.


"Koliko treba pripremati prelazak granice da me ne kontrolišu?", pitao je Francuz, a odgovor je glasio: "Pomoći ćemo ti da sve sakriješ, 100 posto nećeš imati problema na granici".


A, nakon što se ispostavilo da su cene oružja više od najavljenih, prodavac je obavestio Francuza da će se u Hrvatskoj naći s izvorom i proveriti može li nabaviti jeftiniju robu.


"Ovo je EU, pa je i tebi lakše", napisao je.


Hrvati s kojima se našao tražili su, međutim, još više novca, pa su na kraju ipak dogovorili Banjaluku.


Za prvi susret dogovor je bio kupovina pištolja i metaka u vrednosti od 2.000 evra, a posle, zavisno od cene i kalašnjikov.


Nije poznato, navodi se, da li je došlo do zaključenja posla.


U jednom trenutku dogovorili su prebacivanje na sigurniji kanal komuniciranja, shvativši da na ovom forumu nije pametno raspravljati o detaljima susreta.


U isto vreme Francuz je tražio kontakte u Americi.


"Sa grupom organizujem put u bivšu Jugoslaviju u avgustu. Ali ne skrivam da više preferiram AR-15 (američka automatska puška) od kalašnjikova", napisao je osobi koja se, po svemu sudeći, koristila pravim imenom.


Zove se Jordan Jereb i više je puta hapšen zbog pretnji upućenih političarima Floride i zbog lažnih iskaza saveznim vlastima.


Jereb mu je rekao da mu ne može pomoći jer, kako je naveo, ne želi da se vraća u zatvor.


Razlozi za kupovinu oružja, navodi se, takođe su poznati. Francuski nacista, navodno iz Marseja, otkrio ih je u brojnim raspravama, ponajviše u razgovoru s hrvatskim forumašem pod korisničkim imenom "Vida".


U njihovim privatnim porukama "FrenchSoldier" požalio se da "22 odsto Francuske čine muslimani" koji, po njemu, imaju najviše oružja. "Oni ubijaju nevine ljude, sveštenike, žene i decu. Ako Mari Le Pen ne pobedi na izborima, doći će do rata za manje od dve godine. Svi se naoružavaju i uskoro ćemo biti spremni", napisao je uoči tamošnjih parlamentarnih izbora 2017., dodajući da se u isto vreme moraju obračunavati sa Jevrejima.


"Ako budemo imali takav materijal (oružje), budućnost Francuske će biti promenjena", napisao je "FrenchSoldier".


Novosti pišu da, iako bi se ova priča o nabavci oružja mogla protumačiti i kao puko naklapanje "internet fašista", celokupni istorijat foruma "Iron March" sugeriše suprotni zaključak.


Stranicu je, dodaju, osnovao Aleksandar Slavros, pseudonim iza kojeg se navodno krije ruski fašist Aliser Muhidinov.

PROČITAJTE JOŠ: USTAŠE DEFILUJU SPLITOM: Grmoglasni pokliči „Za dom spremni“ opet u Hrvatskoj (VIDEO)


Slavros je autor knjige „A Squire'sTrial“, publikacije popularne među fašistima koja poziva na nasilje, rasnu čistoću i uspostavljanje fašističkog svetskog poretka. Prvi post na "Iron March-u" objavljen je 2011., a poslednji 2017., kad je stranica zatvorena iz nepoznatih razloga, navode Novosti i dodaju da je za šest godina 1.207 članova objavilo gotovo 200.000 postova i 20.000 privatnih poruka.


Novosti su utvrdile da je iz Hrvatske na forumu bilo registrovano 10 korisnika. Javljali su se s područja Zagreba, Rijeke, Osijeka, Đakova i Splita, a najaktivniji je bio "Vida".


Jedan forumaški nacista dodao je i video pesme Marka Perkovića Tompsona s engleskim titlovima. "On je kultna figura, ekstremno kontroverzni nacionalista. Prokatolički i proustaški pevač koji je postao velika mejnstrim pop zvezda", napisao je.


Svi su pritom složni da je politička scena u Hrvatskoj sastavljena od neprijateljskih stranaka. Ipak, nacisti su poslednjih godina pronašli nekoliko događaja koji su zračili optimizmom. "Zadnjih nekoliko sedmica bilo je dobro za hrvatske nacionaliste", napisao je takođe jedan forumaš, navodeći kao primer tadašnji ustaški uzvik fudbalera Šimunića na Maksimiru, protest protiv ćirilice u Vukovaru i referendum za definisanje braka kao zajednice muškarca i žene.