Pušten je u rad podmorski kabal između Crne Gore i Italije. Simbolično su sistem pritiskom na taster pokrenuli predsednici Crne Gore i Italije Milo Đukanović i Serđo Matarela.

- Veliki je ovo dan za dve države koje je zauvek spojilo Jadransko more, a od danas još čvršće, ocenio je Đukanović.


PROČITAJTE JOŠ -
Nemanja (18) nije disao kad je rođen, morali su da ga oživljavaju, a danas je najbolji mladi izumitelj na svetu

Predsednik Matarela poručio je da je projekat pravi energetski most između EU i Balkana, važno čvorište i za Italiju i za Evropu.


DUŽINA POD MOREM 433 KILOMETRA Ukupna dužina dvosmernog kabla iznosi 455 kilometara, a dužina podmorskog dela je 433 kilometra. Ugovor o povezivanju Italije i Crne Gore energetskim kablom potpisan je sredinom novembra 2010. godine.

- Italija je uverena da je sudbina svih zemalja Balkana neodvojiva. Put kojim je Crna Gora krenula ka EU zaslužuje podršku i može biti podsticaj i za druge zemlje u regionu. Realizacija ovog projekta predstavlja podsticaj dalje dobre saradnje – naglasio je Matarela.

Đukanović je pozvao potencijalne investitore iz Italije kao i iz drugih zemalja EU da zajedno rade na izgradnji novih, održivih izvora zelene energije i dodao da će pouzdanijem snabdevanjem doprineti i modernizacija elektro mreže.


- Danas, više nego ikada u istoriji, energetska stabilnost predstavlja ključni element nacionalne i međunarodne bezbednosti...Podmorski dvosmerni kabl obezbeđuje Crnoj Gori lak i pristupačan uvoz električne energije, i omogućava da u punoj meri iskoristi prednosti pozicije dela integrisanog energetskog tržišta - naveo je Đukanović.


Podmorska elektro-energetska konekcija, naglasio je potom, nije samo energetska spona Zapadne i Jugostočne Evrope već predstavlja izvanrednu demostraciju ideje integracije kapitala, ljudi i vizije.


Podsetio je i da vrednost ukupnog projekta sa Trans-balkanskim koridorom kroz Crnu Goru iznosi oko milijardu evra, a jedan je od najozbiljnijih poduhvata u Evropi u oblasti elektro-prenosne infrastructure.


Predsednica "Terne" koja je realizovala projekat Katia Bastioli istakla je da je za njih ovo događaj od istorijskog značaja prvenstveno zbog jačanja veza dve države.


- Inovativna infrastruktura u pogledu ekološke održivosti, presudna je za integraciju tržišta električne energije, uverena je Bastioli.


Prema njenim rečima neophodno je zacrtati strategiju potpune integracije obnovljivih izvora, obezbediti sigurnost pristupa energiji po niskim cenama.


- S ove tačke gledišta infrastruktura između Crne Gore i Italije doneće benefite obema državama – smatra Bastioli.


Prema oceni izvršnog direktora "Terne" Luiđija Ferarisa interkonekcija Crne Gore i Italije biće pokretački impuls za niz mogućnosti, svakako i za sigurnije, efiklasnije i održivije integrisano tržište električne energije.