Drama u centru za socijalni rad: Banjalučanin vređao i fizički napao radnike

R.S.

13. 11. 2019. u 13:10

Драма у центру за социјални рад: Бањалучанин вређао и физички напао раднике
Zaposleni su istakli da su ga brzom rekacijom i prisebnošću sprečili da ubije nekoga
Prava drama odvijala se jutros u Centru za socijalni rad Banjaluka, kada je Banjalučanin D. Đ. vređao radnike, a socijalnog radnika O. B., koji vodi njegov predmet , udario glavom. Zaposleni su istakli da su ga brzom rekacijom i prisebnošću sprečili da ubije nekoga.


- Osumnjičeni je prilikom boravka u prostorijama Centra, a radi obavljanja službenog razgovora sa voditeljem postupka, u Centru za socijalni rad Banjaluka, narušio javni red i mir, verbalno vređajući prisutne radnike, nakon čega je glavom udario radnika O.B. u glavu i nanio mu povrede - saopšteno je iz PU Banjaluka.


Policijski službenici su ga uhapsili, a povređeni je upućen u Službu hitne medicinske pomoći Banjaluka, radi ukazivanja pomoći i utvrđivanja stepena povrede.

O događaju je obavešten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka koji je naložio da se protiv osumnjičenog u redovnoj proceduri dostavi izvještaj zbog počinjenog krivičnog dela telesna povreda i ugrožavanje sigurnosti.


Pročitajte i: "Ostavljena na cedilu, nizale se muka na muku": Iza statusa profesorke iz Crne Gore krije se politička istina?


Iz banjalučkog centra su saopštili da je jutros jedan od klijenata JU “Centar za socijalni rad” Banjaluka fizički napao stručne radnice koje su profesionalno vršile svoju dužnost.


- Puka je sreća što su se dvojica kolega našli tu i savladali napadača bez posledica, te ga zadržali na zemlji do dolaska policije - naveli su.


Podsećaju da je pre nekoliko meseci, socijalna radnica iz “Centra za socijalnu skrb” Osijek stradala "od ruke klijenta kojem je godinama pomagala".


- Prethodnih godina svedoci smo nasilja nad stručnim radnicima u svim zemljama okruženja. Nažalost, pokazalo se da su nam potrebne drugačije prakse kako bi se zaštitili životi i stručnih radnika i korisnika usluga centara za socijalni rad. Stručnim radnicima je neophodno dati status službenih lica, a u svaki centar uvesti oružano obezbeđenje i detektore metala. Dok se sistemski ne reši ovaj problem, počinioci nasilja nad stručnim radnicima će se izvlačiti sa prekršajnom prijavom, kao što će to biti sa gospodinom koji je danas napao stručne radnike, a samo iz razloga jer su ga kolege sprečile da ubije nekoga! Ovo je ozbiljan problem jer su životi u pitanju i mora se hitno reagovati - podvukli su iz Centra za socijalni rad Banjaluka.


Oglasili su se i iz Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS.


Podsećaju da u poslednje vreme napadi na stručne radnike nisu retki, navodeći primere tragičnih događaja iz regiona, tačnije u Hrvatskoj i Srbiji.


- Brojni napadi ostanu neprijavljeni zbog neažurnosti institucija sistema i straha samih radnika, iako je broj pretnji iz dana u dan sve veći. Sindikalna organizacija Javne ustanove „Centar za socijalni rad“ Banjaluka i Sindikat zdravlja i socijalne zaštite najoštrije osuđuju porast nasilja nad radnicima centara za socijalni rad. Ovom prilikom pozivamo sve nadležne ustanove da daju svoj doprinos u sprečavanju daljnjeg nasilja nad radnicima Centra kroz uvođenje fizičkog i tehničkog obezbjeđenja. Detektore za metal, preglede na ulazima, „panik tastere“ i više radnika fizičkog obezbeđenja sa proširenim ovlaštenjima bi trebali imati svi centri za socijalni rad, u što kraćem roku.


Pojedini korisnici imaju pravo da budu nezadovoljni, ali zaštita života i sigurnosti zaposlenih radnika, koji samo obavljaju svoj posao treba biti na prvom mjestu. Na kraju napominjemo, radnici centara svojim radom predstavljaju gradove i Republiku, a nemaju status službenog lica. Na sebe preuzimaju napade koji su, u suštini usmereni prema onima koji donose zakone i određuju kako će se tretirati korisnici socijalne zaštite – saopšteno je iz sindikata.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije