"Šta mu fali? Metak u čelo", "Možemo i da puštamo vence niz Dunav", "Ja bih radije njih leđno niz Savu", samo je deo prepiske članova HDZ na društvenim mrežama, nezadovoljnih sadašnjom politikom stranke i koalicijom sa Miloradom Pupovcem i SDSS-om.

Sudeći prema stavovima na "Vajberu" i "Votsapu", pojedini članovi HDZ bi Milorada Pupovca nabili na kolac, nekim drugima su namenili metak, a sve zajedno pokazuje da se govor mržnje neverovatnom brzinom širi u najvećoj hrvatskoj stranci.

Iako se te prepiske odvijaju mesecima, tek sada je reagovao vrh HDZ, zatraživši da najmanje petnaest članova stranke bude izbačeno.


PROČITAJTE JOŠ - Pozirala sa Brenom, zvezda Granda joj pevala na ćerkinoj svadbi: Ko je Kolindina frizerka koja se proslavila izjavom mržnje prema Srbima


Autori tekstova na društvenim mrežama najčešće su iz Zagreba, ali su u grupi i mnogi izvan glavnog grada. Mnogi od njih zagovaraju stav da članovi HDZ na predstojećim predsedničkim izborima ne glasaju za Kolindu Grabar Kitarović, već za Miroslava Škoru, jer bi, u slučaju da pevač pobedi, to otvorilo put za rušenje Plenkovića.

Činjenica je da su iz HDZ na govor mržnje reagovali tek sada, kada je to došlo do predsednika HDZ i premijera Plenkovića.

Fejsbuk-afera je uvertira za stranačke izbore u HDZ, koji bi trebalo da se održe odmah nakon predsedničkih izbora. Među kandidatima za Plenkovićevu stolicu je i Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara, a želju da ide na stranačke izbore iskazao je i bivši predsednik stranke Tomislav Karamarko. Za Plenkovića je izuzetno važno kako će proći predsednički izbori i hoće li se Kolinda Grabar Kitarović izboriti za drugi mandat, pa je aktuelna predsednica postala njegov najvažniji saveznik.