ZVANIČNA Podgorica još nije zauzela konačan stav o inicijativi za stvaranje "malog šengena" koji bi ekonomski povezivao zemlje Zapadnog Balkana, omogućio nesmetan protok ljudi i robe bez zadržavanja na granicama. Građani bi putovali samo uz ličnu kartu, a uvele bi se zajedničke radne dozvole i skraćenje vremena za kamione na međama. Dogovor su postigli lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije, dok su Crna Gora i Bosna i Hercegovina zasada uzdržane.

Ministarka ekonomije u Vladi Crne Gore Dragica Sekulić saopštila je da je Crna Gora u Ohridu imala prvi put priliku da bude detaljno upoznata sa ovom inicijativom.

- O njoj će naša vlada i naša država dobro promisliti sa aspekta benefita za svoje građane i privredu i naravno sa aspekta bolje evropske integracije u Evropsku uniju - kazala je Sekulićeva koja je predstavlja zvaničnu Podgoricu na tom skupu.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin ocenio je nedavno u Ženevi na sastanku sa visokim zvaničnicima Zapadnog Balkana, država članica EU i evropskih institucija, da ne smatra da jedna ovakva inicijativa za sobom nosi kvalitetniju integraciju u Evropsku uniju.

- Naprotiv, usmeravaju se vreme, energija i snaga država regiona na kreiranje nečeg što već postoji pod drugim nazivima, sa još nejasnim potencijalom kako nova inicijativa može doprineti evropskoj integraciji država regiona - poručio je Pažin.

S druge strane, predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Slaven Radunović, kaže, za "Novosti", da inicijativu o "malom šengenu" treba prihvatiti kao pozitivnu jer je ona velika šansa za Crnu Goru i njene građane.

Pročitajte još - Mali Šengen: S ličnom kartom i radnom dozvolom u Severnu Makedoniju, Albaniju i Srbiju

- Svaka inicijativa koja olakšava život ljudima u ovim državama treba da bude pozdravljena, naravno, ukoliko ona ne utiče negativno na neke druge aktivnosti koje preduzimaju te države - kaže Radunović. - U ovom konkretnom slučaju ne vidim nijedan razlog da bi Crnoj Gori kao zemlji koja je u procesu pregovora za članstvo u Evropskoj uniji mogao da naškodi. Iz prostog razloga što Crna Gora nije ni blizu danu pristupanja EU. Međutim, kada bi se priključila punopravnom članstvu Evropske unije "mini šengen" bi se lako mogao raskinuti. Dovoljno je setiti se svih onih kolona na granicama prema ovim državama, posebno na granici prema Srbiji, bilo da pričamo o kolonama građana u svojim privatnim vozilima ili onim u brojnim kamionima koji čekaju u redu s obzirom na to da je Srbija ubedljivo najveći spoljnotrgovinski partner Crnoj Gori, pa bi prihvatanje ove inicijative i te kako olakšalo posao, posebno privrednicima.

Zoran Pažin Foto Novosti / Dragica Sekulić Foto Vlada CG / Slaven Radunović Foto Novosti


PRVO MESTO

NAJVEĆI spoljnotrgovinski partneri Crne Gore u uvozu u prvom kvartalu ove godine bili su Srbija, Kina i Nemačka, podaci su Zavoda za statistiku (MONSTAT). Uvoz iz Srbije u prva tri meseca iznosio je 492 miliona evra, Kine 256,6 miliona i Nemačke 234,6. Što se tiče izvoza robe, Srbija je i tu najveći crnogorski partner, pa je u prvom kvartalu iz Crne Gore u Srbiju izvezena roba u vrednosti od 93,1 milion evra.

EVROPSKI POKRET: KORAK UNAZAD

POTENCIJALNO priključenje Crne Gore "malom šengenu", mogao bi da bude korak unazad i skretanje sa puta evropskih integracija, smatra lider Evropskog pokreta Momčilo Radulović. On je istakao da inicijativa, ko god je započeo i ako "unosi toplu vodu u hladne balkanske međudržavne odnose", jeste dobrodošla, ali i da je "topla voda već izmišljena". Sve što se predlaže u "malom šengenu", prema njegovim rečima, već postoji u CEFTA, i u REA (Regionalna ekonomska oblast) i u aktivnostima obuhvaćenim Berlinskim procesom i radom Regionalnog saveta za saradnju (RCC), ali i u drugim inicijativama ili oblicima regionalne saradnje.I. D. S.