Renata Vinšek, dugogodišnja frizerka predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, na svom Fejsbuk profilu oštro je napala suprugu predsedničkog kandidata Miroslava Škora.

Uz tekst, u kom ističe koliko bi bila razočarana ako bi Kim An Škoro postala prva dama Hrvatske, objavila je vezu na intervju Škorove supruge iz Nedeljnog Jutarnjeg.

– Tužno ako prva dama Hrvatske slučajno budete Vi gospođo Kim sa srpskim crvenim krvnim zrncima, venčani u pravoslavnoj crkvi. To će biti presedan u svetu, a moja Hrvatska i mi Hrvati, poznati kao nikad složni, imaćemo Srpkinju za prvu damu. Tužno, ne mogu sakriti svoje razočaranje, napisala je Renata Vinšek i dodala da bi mogla da se odseli u Ameriku gde je Kim An Škoro bila u vreme rata, prenosi Jutarnji list.

"Pa zar je to Renata? Ista ona Renata kod koje sam se godinama šišala, napisala je jedna poznata hrvatska umetnica poreklom iz Srbije, naglašavajući kako je zaprepašćena jer u tom salonu nikad nije osetila ni dašak šovinizma... "Dugo mi je trebalo da shvatim da je Kolindina frizerka Renata ona ista Renata u čijem sam se Frizerskom salonu ‘Renata’ u Frankopanskoj godinama šišala. I moram priznati da nikad, ali baš nikad nisam osetila da Renata ima ikakvih predrasuda po pitanju Srba, ili nehrvata uopšte. Volela je poznate osobe, kakve god, u širokom rasponu, to da... Kako je u međuvremenu taj salon propao, i to kako čujem zbog dugova, to je sreću pronašla kod predsednice. A tamo valjda mora dokazivati da, kao prava Hrvatica, mrzi Srbe", napisala je ta bivša klijentkinja na Fejsbuku.


Proverili smo te kuloarske priče. Renata Studio je do lani beležio gubitkea, da bi 2018. završili u plusu. Zadnje tri godine su pali i prihodi. Ujedno je broj zaposlenih u zadnje tri godine, prema podacima Poslovne Hrvatske, upola smanjen.

“Ja sam u totalnoj komi, nastao je strašan dernek od nečega što je u potpuno pogrešnom kontekstu preneseno s mog privatnog Fejsbuk profila”, izjavila je gospođa Vinšek čim je shvatila - a nije joj trebalo puno - koliko je svojim  statusom uzburkala strasti u Hrvatskoj. Svi mediji odjednom su počeli istraživati njenu biografiju, stavove, prošlost, klijente, političke stavove... Kod Renate Vinšek šišali su se najslavniji Hrvati. Odlazak na frizuru u njen studio bilo je pitanje prestiža, jer je Renata radila frizure Eni Begović - to su najslavnije lokne hrvatske kinematografije - ali novinari tvrde kako je “zaslužna i za promenu Đulijanovog imidža, kojemu je odsekla dugu kosu, baš kao i Luki Nižetiću.

Frizirala je i Alku Vuicu, Kseniju Urličić, Dolores Lambašu, Sanju Doležal i mnoge druge”. Najpoznatiji njen klijent bio je verojatno Franjo Tuđman, kojega je šišala na Pantovčaku, dok su novinari uzalud čekali da ga snime u foto sačekuši kraj salona, u Frankopanskoj... Među poznatim osobama koje je šišala bili su - da čudo bude veće - i Miroslav Škoro i njegova supruga Kim. Škoro je opisan kao “legenda”.

"Pa naravno da ga je frizirala. Ona mu je frizirala i suprugu. Tu se oboje šišaju. Nisu redovne mušterije, bili su nekoliko puta. Suludo je to sve skupa. On je čovek koji nije navikao na takve šovinističke ispade", rekao nam je Mate Mijić, ključni čovek Škorine kancelarije. Fejsbuk je otkrio kako protiv “pogrešnih” krvnih zrnaca Renata, inače, nema ništa ako se treba slikati s poznatima i slavnima, recimo s Lepom Brenom . Tome u prilog svakako ide i činjenica da je njenoj kćeri na svadbi pevao srpski pevač Bane Mojićević, pobednik prve sezone šoua “Zvezde Granda”. U studio su na frizuru dolazile i Tereza Kesovija, Vida Jerman, Iva Šarić Leko i njen suprug Jerko, Mani Gotovac, Lea Mijatović, Almira Osmanović, Minea, Sanja Doležal... Fejsbuk, ipak, otkriva njenu najveću ljubav. Profil joj je pun fotografija s predsednicom, kojoj je radila čuda na glavi - od “navijačkih” frizura do protokolarnih.

"Uvek su bile dobre. Kliknule su si i to je to. Zaista ne znam da ju je iko ikad osim Renate frizirao", rekao je sagovornik koji odlično poznaje predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Nije popustila ni tokom Karamarkove vladavine. Naime, Ana Karamarko je vlasnica salona Opium, koji je takođe na glasu kao ekskluzivni, ali predsednica nije popustila te je ostala odana Renati Vinšek. Renata Vinšek i predsednica Kolinda Grabar Kitarović davno su prerasle profesionalni odnos. One su prijateljice više od trideset godina, žene koje se podržavaju, teše i hrabre. Navodno bi se Renata Vinšek i predsednica znale povući u tajnu sobu, u sad već bivšem salonu u Frankopanskoj ulici, ako bi imale nekih poverljivih, emotivnih tema za razgovor.

Koliko poverenja imaju jedna u drugu govori i činjenica da je predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, dok je živela izvan Hrvatske, znala frizerki Renati ostaviti mesečni paušal kako ne bi morala razmišljati o novcima kad dođe na frizuru. A brigu o svojoj kosi predsednica je poverila samo Renati Vinšek. I nikom drugom. No čini se da friziranje predsednice ima i cenu. "Koliko mi je poznato, izgubila je Renata mnogo klijenata otkako frizira predsednicu. Zbog Kolinde je znala zatvarati salon i prilagođavati se, čime su se ostali klijenti našli zakinuti pa joj više ne dolaze", kaže nam bivša Kolindina saradnica dobro upućena u njne navike i dodaje:. "Puno se u gradu priča kako i poslovanje salona nije blistavo."

Iz salona se, u nekom trenutku, povukla i Severina. Vlasnica je priznala da se najveća hrvatska estradna zvezda više ne šiša kod nje, ali nije znala navesti razlog zbog kojeg je došlo do razlaza. Nakon objave spornog statusa o Škorinoj supruzi, Vinšek se branila govoreći da je zapravo reč o nesporazumu. "Taj status je ukraden s mojeg privatnog profila, pogrešno je preneseno u potpunosti", rekla  je za 24sata. Uskoro je objavila novi status u kojemu se izvinila srpskoj manjini. Reči Renate Vinšek, kojima se posipa pepelom nakon skandalozne izjave o srpskim krvnim zrncima, mogu se protumačiti da jedno misli kao fizička osoba Renata Vinšek, a da sasvim drugačije razmišlja kao Renata Vinšek d.o.o.

Renata Vinšek ima, uz studio, još dva salona, oba u Frankopanskoj, vozi skupi BMW i pripada najuspešnijim građanima hrvatske metropole. Ovo je prvi skandal u četiri decenije dugoj karijeri. "Nedavno mi je moja prijateljica, danas visokopozicionirana u politici, priznala kako joj je mama govorila da mora u školi biti 5,0 jer će inače završiti kao frizerka. A onda je, nekoliko godina kasnije, dok se mučila s nečim na fakultetu, videla mene kako se vozim u BMW-u. Došla je kući i rekla mami: ‘Evo ti sad, Renata vozi BMW’, rekla je novinarima Jutarnjeg lista. "Terao me neki inat svojstven ljudima iz radničkih porodica. Odrastala sam i išla u školu s mnogim ljudima koji su danas velika imena u politici, kulturi i sportu. Većina je bila iz dobrostojećih porodica, vozili su se u dobrim automobilima, imali su sve. Mi smo živeli mnogo skromnije. Moji roditelji su se nadali da ću na fakultet, ali ja sam želela biti frizerka..." I sve je išlo u redu, dok se gospođa Vinšek bavila friziranjem. A onda se, kao i njena klijentkinja, dohvatila posla o kojemu ništa ne zna, politike...

(www.express.hr)