Agencija za lekove i medicinska sredstva BiH obaveštena je o povlačenju iz prometa nekoliko serija sirupa "flavamed" zbog sumnje u neispravnost leka.


Sumnja se na neispravnost pakovanja, odnosno staklene flaše za sirup, što dovodi do onečišćenja leka. Iz prometa se povlači sirup "flavamed" serija 72011, 73030, 74045, 82011, 82012, 84025D i 91001H.


O povlačenju leka Agenciju je obavestio nosilac dozvole za stavljanje u promet "Berlin-Hemi Menarini BH".


-Povlačenje se sprovodi do nivoa apoteka i odnosi se na serije navedenog leka za koje se sumnja da su neispravne - saopšteno je iz Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH i dodaje da će radi predostrožnosti biti povučene i još neke serije ovog leka.


U saopštenju se dodaje da je na tržištu BiH u prometu dostupna jedna serija istog leka koja nije zahvaćena ovim povlačenjem, kao i drugi lekovi koji se koriste za lečenje istog stanja, a koji se mogu primenjivati kao zamenska terapija.


Pročitajte još: Radi se na uvrštavanju "utrogestana" na listu lekova


Iz Agencije navode da pacijenti treba da se obratesvom lekaru ili apotekaru u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutne terapije.


-Podsećamo da su zdravstveni radnici obavezni da prijave ovoj agenciji svako neželjeno dejstvo leka, kao i neispravnost u kvalitetu leka. Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom lekaru ili apotekaru radi savetovanja o načinu nastavka terapije - dodaje se u saopštenju.