DESET godina je od upokojenja patrijarha srpskog Pavla, "sveca koji hoda", koji je svoj narod i Crkvu vodio utabanim stazama Svetoga Save. Sećanje na njega, poznati epski pesnik Žarko Bojić pretočio je u osmercu kroz 384 stihova, dok se narodni guslar Goran Perović Cuca potrudio da je snimi, i prva je koja je opevana uz ovaj drevni instrument.

Blagoslov za ovo vredno delo dao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

- Pesma prikazuje životni put blaženopočivšeg patrijarha od rođenja do upokojenja. Publika će moći, slušajući ovu pesmu, da sazna važnije detalje iz života patrijarha Pavla, kao i neke njegove mudre reči i savete, koje je ostavio srpskom rodu. Poseban zadatak je imao guslar Goran Perović Cuca, da svojim pevanjem umetnički iznese pesmu i da joj da posebnu dimenziju, koja će od strane slušalaca imati, siguran sam, dobru ocenu - kaže, za "Novosti", autor pesme Žarko Bojić.

Pesma je, kaže, nastala početkom ove godine.

- Ideju mi je dao guslar Goran Perović Cuca kada me nazvao telefonom i rekao da želi da snimi pesmu o patrijarhu Pavlu. Ja sam se tome obradovao i saopštio mu da će pokušati da je napišem. Velika je to odgovornost, jer kroz stihove predstaviti život duhovnog pastira koji je Crkvu i narod vodio jevanđelskim putem nije bilo lako. Bio je patrijarh velikomučenik, jer je njegovo vreme patrijarhovanja obeležilo veliko stradanje srpskog naroda, proterivanje i ratovi, otimanje svete srpske zemlje Kosova i Metohije, gubitak Kninske Krajine. Ali on nikada nije gubio veru u vaskrsenje i nadu u bolji život. Svojim ličnim primerom svedočio je šta znači biti čovek. Svi se nadamo da neće potrajati mnogo kada će "svetac koji hoda" postati i svetac u kalendaru Srpske pravoslavne crkve na radost svih Srba - istakao je Bojić.

Patrijarh Pavle Foto I. Marinković


Saradnja sa guslarom Goranom Perovićem Cucom je, kaže, izuzetna.

- Snimio je uz gusle već moje dve pesme "Pivska vila" i "Gavrilo Princip". Smatram da je jedan od najboljih guslara današnjeg vremena - naglašava Bojić.


PROČITAJTE JOŠ - Guslar i pisac niže "desetke" u indeksu


Inače, Slavko Perošević je napisao pre dve godine pesmu o patrijarhu Pavlu, ali ova je prva koja je snimljena uz gusle.

- Pesma posvećenom patrijarhu Pavlu zaista ima jednu posebnu dimenziju i siguran sam da će je mnogi guslari rado pevati. Dobio sam brojne pohvale od svih koji su je pročitali - ističe Bojić.


PROČITAJTE JOŠ - Guslar koji zna napamet više od 70.000 stihova!


PLUĆA NARODA

ZAHVALjUJUĆI trudu Žarka Bojića epska poezija opstaje.

- Dokle god srpski narod bude cenio prošlost, živeće i epska poezija. To je naš nepresušni izvor koji nas održava u životu. Gusle i epika su pluća srpskog naroda - kaže Bojić.