ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA


Trinaest krivičnih prijava protiv lidera Srba u Hrvatskoj Milorada Pupovca odbacilo je Županijsko državno tužilaštvo pod obrazloženjem da njegove poslednje izjave nisu poziv na mržnju, već oštra kritika događaja. Protiv Pupovca prijave su podnela dva udruženja i jedanaest pojedinaca, tužeći ga da je podsticao na nasilje i mržnju i povredio ugled Hrvatske.

Tužiteljstvo je detaljno analiziralo Pupovčeve javne istupe u poslednje vreme i ocenilo da u njima nema omalovažavanja Hrvatske, niti je državu izložio ruglu i preziru. Reč je o dopuštenoj kritici raznih događaja, a tužiteljstvo ocenjuje da saborski poslanik ima na to pravo.


PROČITAJTE JOŠ: U Hrvatskoj svakog dana napad na Srbe

”Poslanici predstavljaju svoje birače i ućivaju najvišu ustavnu zaštitu slobode izražavanja i iznošenja svojih političkih ocena, stavova i ideja”, tvrdi tužilaštvo.


Pupovca je između ostalog tužilo udruženje veterana HVIDRA, koji su tražili da ”zbog sramotnih izjava mora da odgovara”. U međuvremenu je na adresu predsednika SDSS-a stigao poziv iz HVIDRE na dijalog, a Pupovac to nije odbio. Sam Pupovac je pijasnio neke izjave, a premijer Andrej Plenković je ocenio da je to dovoljno i da se ne radi o govoru mržnje.