Slovenačka paravojna formacija Štajerska garda patrolira pograničnom zonom gde, kako kaže njen lider Andrej Šiško ne presreće ilegalne migrante, već obaveštava policiju o njihovom prisustvu, piše Rojters.


Britanska agencija prenosi da pripadnici Štajerske garde u kamuflažnoj odeći i naoružani vazdušnim puškama patroliraju šumama nedaleko od Hrvatske u pograničnoj zoni koja je, kako tvrdi Šiško, vrvi od ilegalne migracije.


Grupu sa više od 50 ljudii, od kojih neki nose maske na licu i u kojoj ima i žena, predvodi Andrej Šiško, lider vanparlamentarnog nacionalističkog Pokreta za ujedinjenu Sloveniju.


Šiško, naime, svoj angažmana objašnjava time da slovenačke vlasti ne obavljaju svoju dužnost zaštite Slovenije od onoga što smatraju migrantskom pretnjom i zato je, kaže, osnovao Štajersku i Krajnsku gardu, prenosi Rojters, čija televizijska ekipa je srela članove obe organizacije u patroli.


Foto: Facebook @ Štajerska VARDA - civilna iniciativa


"Dužnost svih nas je da osiguramo bezbednost u našoj zemlji. Ako državni organi koji su plaćeni za to, ne mogu ili ne žele da osiguraju bezbednost mi možemo da im pomognemo u tome i to je ono što radimo", rekao je Šiško.


PROČITAJTE JOŠ: Ilegalni migranti upadaju u pune kuće


Antimigrantsko raspoloženje u Sloveniji i drugim bivšim komunistickim državama značajno je u porastu od 2015. godine kada je istočne Evropa podnela početni teret izbegličke krize, navodi Rojters.Foto: Facebook @ Štajerska VARDA - civilna iniciativa


Prema podacima slovenačke policije, broj migranata koji ilegalno prelazi iz Hrvatske u Sloveniju porastao je na 11.786 u prvih devet meseci ove godine u odnosu na 6.911 2018. godine.


Agencija podseća da je Šiško ove godine bio u zatvoru zbog formiranja Štajerske garde i pozivanja na zbacivanje državnih institucija.


Foto: Facebook @ Štajerska VARDA - civilna iniciativa


On kaže da ta grupa, koja se redovno sastaje u pograničnoj zoni vikendom, ne presreće migrante što bi, naglašava, bilo protivzakonito, već prijavljuje njihovo prisustvo snagama bezbednosti.


Foto: Facebook @ Štajerska VARDA - civilna iniciativa


Policija je rekla za Rojters da su pratili ponašanje Šiškove grupe i da skoro nisu otkrili bilo kakvu nezakonitu aktivnost.