Makronova bomba odjeknula u Sarajevu: Hoće li BiH “eksplodirati” pod pritiskom džihadista

S. MIŠLjENOVIĆ

subota, 09. 11. 2019. u 07:28

Макронова бомба одјекнула у Сарајеву: Хоће ли БиХ “експлодирати” под притиском џихадиста

Tročlano Predsedništvo BiH

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv radikalnog islama i terorizma za "Novosti" komentariše izjavu francuskog predsednika

U bošnjačkom političkom koru zavladala je opšta panika posle poruka predsednika Francuske Emanuela Makrona za list "Ekonomist". Naime, francuski predsednik, govoreći o Bosni i Hercegovini, u opsežnom razgovoru je rekao da je BiH "tempirana bomba" koja kuca tik uz Hrvatsku i suočava se s problemom povratka džihadista.

Pročitajte još: Dodik: Makron priznao da je BiH opasnost za EU

Zbog ovih izjava predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komišić pozvao je na razgovor francuskog ambasadora u BiH Gijoma Rusana, a osude izjave stižu i od bošnjačkih političara i Islamske zajednice.

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, izjavio je da je ovakav potez Komšića zabijanje glave u pesak i bežanje od problema, koje političko Sarajevo radi 25 godina.

- Umesto da se na najodgovornijim mestima u BiH prodiskutuje o problemu povratnika sa ratišta po Bliskom istoku i stvarne pretnje od terorizma u BiH, ovde se napada svako ko o tome ne želi i neće da ćuti, a sada je na red došao i predsednik Francuske Emanuel Makron - naglasio je Dodik.

Pročitajte još: Apokaliptična vizija francuskog predsednika: NATO više ne može da osigura bezbednost Evropi

On dodaje i da da stavovi koje Komšić javno iznosi ili koje će saopštiti posle razgovora sa francuskim ambasadorom nisu stavovi BiH, jer o njima ne postoj saglasnost unutar Predsedništva BiH.

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv radikalnog islama i terorizma, kaže, za "Novosti", da je Makron poslao jasnu poruku Sarajevu i SDA, da zaštita terorista i povratnika sa ratišta širom sveta više ne prolazi.


Foto AP


- U BiH imate katastrofalan sistemski odnos prema radikalnim teroristima koji se vraćaju sa sirijskih i drugih ratišta. Oni dobijaju minimalne zatvorske kazne, od godinu dana, a koje plate i uopšte i ne idu u zatvor. Tako po povratku mogu slobodno da šetaju po BiH i šire i truju narod radikalnim stavovima - pojašnjava Galijašević.

On, dalje, kaže da je Francuska locirala problem terorizma u Evropi, i to je BiH.

- BiH je godinama odskočna daska za teroriste. Iz BiH teroristi odlaze dalje u Evropu - ističe Galijašević.

Prema podacima bezbednosnih službi iz BiH, na povratak iz Sirije čeka oko 350 državljana BiH. Do sada ih se već vratilo nekoliko desetina.

EVROPSKI SCENARIO ZA RUSIJU

PREDSEDNIK Francuske Emanuel Makron smatra da Rusija ima tri scenarija za razvoj, od kojih je prvi - da Rusija povrati status supersile. Taj scenario vidi kao komplikovan, jer Rusija ne raspolaže dovoljnom ekonomskom silom i brojem stanovnika. Drugi put razvoja, kaže, jeste "evroazijski model", ali u tom scenariju problem je Kina kao dominantna regionalna sila. Kao treći scenario Makron je naveo pronalaženje novog i izbalansiranog modela odnosa sa Evropom: "Moskva trenutno na Evropu gleda kao na američkog vazala zbog toga što se NATO drastično približio ruskim granicama, ali u budućnosti taj stav može biti revidiran", naglasio je. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je prokomentarisao da u Makronovim rečima postoje elementi koje Moskva koristi prilikom saradnje sa drugim državama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Maja

09.11.2019. 07:37

Bosno ne daj se! Najlepsa si bila kada ste ziveli slozno....Muslimani, Srbi i Hrvati....tako treba i da ostane. Ne gledajte ni u Bgd ni u Zgb ni u Ankaru vec u Sarajevo!

Ha ha ha

09.11.2019. 15:45

@Maja - Draga Majo, svi bi gledali u Sarajevo da ima u sta da se gleda. Prosetaj ulicom pa ce da ti bude jasno kakava mu je trenutna priroda i ambicija. To je multietnicki grad u onoj mjeri u kojoj je bilo koja dzamija multietnicka.

драгана

09.11.2019. 19:28

@Maja - Što je ostalo od lepih uspomena ,čuvajte. Ne ponovile nam se iste lepote i bratstvo koje moramo plaćati krvlju dece,braće ,očeva.

tomy

09.11.2019. 14:16

Ova Maja ne zna sta prica ,definitivno!Zar nisi procitala ovaj tekst gore gde lepo pise da su problemi upravo u tom Sarajevu! A moj savet je da Srbi imaj 2 grada u koja trebaju da gledaju a to su BL i BG,a Hrvati da gledaju u ZG.Ovi treci neka gledaju gde god hoce samo da znaju da je Turska podaleko!

драгана

09.11.2019. 19:27

@tomy - Maja je multietničko ime;nose ga devijčice ,uglavnom iz mešovitih brakova. Srbi iz Bosne nikada ćerki ne bi dali ime Maja.Paradoks da muslimani iz Bosne najviše i žale za "Jugom".

Hisa

09.11.2019. 23:54

Francuzi imaju najviše stanovnika u državama EU, islamske veroispovesti.Imaju i jaku obaveštajno bezbedonosnu agenciju,te me ne čudi javno izneto mišljenje prvog francuza.Bosanci bez ljutnje,ali imate dosta kukolja pa ga sami trebite,a da vam ga trebe zapadne obav.službe.

Србин

10.11.2019. 00:51

Оооо турцииии... Српски војник је увек спреман! Имам три сина и сви би бранили Србију и Србе, где год... Наше службе треба да обрате посебну пажњу на терористе из комшилука!