Crnogorci zajmom krpe budžet

Z. Z.

09. 11. 2019. u 07:33

Црногорци зајмом крпе буџет

Tanjug/MUP

Novo zaduživanje Vlade, uzimaju kredit od 47 miliona evra kod Podgoričke banke. Ekonomisti: Procena države dobra, novac ostaje u CG

VLADA uzima novi kredit od 47 miliona evra, za popunjavanje "rupe" u budžetu. Zajam će se vraćati u jednakim polugodišnjim ratama 60 meseci, gde je uračunat i grejs period od godinu. Kamata je utvrđena na šestomesečni euribor plus tri odsto godišnje i obračunava se na iskorišćeni iznos. Provizija na puštanje kredita je pola procenta.

Inače, ove godine planirano je da se država zaduži 370 miliona evra. Od tog novca 190 miliona će utrošiti za finansiranje budžeta, otplatu pristiglih rata i drugih obaveza, ali i stvaranje budžetske rezerve. Preostalih 180 miliona za izgradnju deonice autoputa od Smokovca do Mateševa. Do sada je obezbeđeno 142,5 miliona kroz emisiju državnih obveznica na domaćem tržištu kapitala.

Prodato je 92,5 miliona od planiranih 140 miliona evra državnih hartija od vrednosti na rok od pet godina. Njihov rok dospeća, dakle kada će država isplatiti, jeste 2024. godina. Godišnja kamata na te obveznice, koje će kupcima država isplaćivati svake u narednih pet godina je tri odsto. Prodato je i dodatnih 50 miliona evra takvih obveznica, ali one pristižu na naplatu 2026. U ovoj transakciji obaveza države je da kupcima isplati kamatu koja je na godišnjem nivou tri i po procenta.

Kako u te dve emisije nije obezbeđeno 190 miliona evra, Vlada je odlučila da nedostajući novac, odnosno 47 miliona evra, u budžetu obezbedi kroz kredit sa Podgoričkom bankom.

- Pregovaralo se sa domaćim i inostranim finansijskim institucijama i dogovoreni su najpovoljniji uslovi sa Podgoričkom bankom. Taj ugovor potpisaće ministar Darko Radunović, najavljeno je iz Ministarstva finansija.

Zaduživanje na inotržištu, ali i u crnogorskim bankama, analitičari su videli kao dobar postupak Vlade. Tako je Božo Mihajlović, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, ocenio kao dobru procenu države, jer se, kako je rekao, država zadužila po povoljnijim uslovima od onih koji se očekuju naredne godine, ili pre najavljenog povećanja kamata.

Pročitajte još: JAVNI DUG CRNE GORE UVEĆAN ŠEST PUTA: Životni standard na kredit

I drugi analitičari, poput Predraga Drecuna, zaduživanje kod banaka koje posluju u Crnoj Gori prokomentarisao je kao dobar potez jer je, kako je istakao, bolje da novac ostaje na domaćem terenu i što se na taj način dodatno doprinosi stabilnosti bankarskog sektora.

ZADUŽIVANjE U INOSTRANSTVU

PODSEĆAMO, nedavno se država zadužila na inostranom tržištu pola milijarda evra emisijom euroobveznica, koje dospevaju na naplatu za deset godina uz kamatu od 2,55 odsto. Potražnja za tim hartijama od vrednosti je bila tri i po puta veća i dostigla 1,8 milijardi evra. Za crnogorske euroobveznice interesovalo se 190 investitora iz Ujedinjenog Kraljevstva, Evrope, SAD, Azije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Aries 71

09.11.2019. 23:40

Samo neka ne dolaze kod nas, a ovi koji su kod nas neka se vrate kući.