SAVET ministara BiH zakazao je sednicu za 12. novembar, a pod rednim brojem 44 dnevnog reda nalazi se tačka "Nacrt godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godine (ANP)".

Iz SNSD upozoravaju da ANP nema podršku Srpske i da se stavljanjem ove teme na dnevni red još jednom "opipava" puls Republici Srpskoj.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je RS protiv godišnjeg nacionalnog programa za članstvo u NATO (ANP) i da ga neće podržati, ali da su moguća neprijatna iznenađenja od predstavnika Srpske u Savetu ministara u tehničkom mandatu.

- Ne komentarišem rad Saveta ministara, to je nešto izvan mojih nadležnosti - rekao je Dodik. - Ne znam šta se dešava, ali moguća su iznenađenja od ovih koji pokazuju silnu brigu za BiH, kao što su Mirko Šarović i ostali.


PROČITAJTE JOŠ -Izetbegović: Entitet ne može da naredi vojnu neutralnost


Delegat Kluba Srba u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić upozorila je da bi Savet ministara u tehničkom mandatu na narednoj sednici 12. novembra, pod tačkom materijali iz nadležnosti Komisije za NATO integracioni proces BiH, mogao usvojiti Nacrt godišnjeg nacionalnog programa (ANP).

- Ključno pitanje je da li će Savet ministara u tehničkom mandatu ovog puta doneti odluku u vezi slanja ANP u Brisel i time, uz podršku srpskih ministara u Savetu ministara u tehničkom mandatu, ispuniti želje bošnjačkih i hrvatskih političara kada je u pitanju NATO put BiH - ukazala je ona.

Ona je ocenila da je moguće da stavljanje ove tačke na dnevni red predstojeće sednice Saveta ministara u tehničkom mandatu predstavlja samo opipavanje pulsa u Republici Srpskoj, iako nema sumnje da zadržavanje SDS i PDP na vlasti na nivou BiH već više od godinu dana zahteva "vraćanje duga političkom Sarajevu i međunarodnoj zajednici prihvatanjem ANP".

- Koja god varijanta bude prevladala na narednoj sednici Saveta ministara u tehničkom mandatu, evidentno je da SDS i PDP održavaju ANP i dalje živim bez obzira na Rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti - navela je Majkićeva i podsetila da je u nekoliko navrata ANP skidan sa dnevnog reda sednica Saveta ministara, što se poslednji put dogodilo 4. marta.