Nad Crnom Gorom se spojili nebo i zemlja: Spasioce zvali sa svih strana, poplavljeni mostovi, probijeni nasipi (FOTO/VIDEO)

E. V. N.

sreda, 06. 11. 2019. u 12:32

Над Црном Гором се спојили небо и земља: Спасиоце звали са свих страна, поплављени мостови, пробијени насипи (ФОТО/ВИДЕО)

Meljine kružni tok Foto V. Vujanović

Nevreme koje je protutnjalo Crnom Gorom donelo niz nevolja - poplavu, pomeranje tla i blokadu saobraćaja. Najkritičnije u Nikšiću. Alarmantno u Kolašinu, ali i u primorskim mestima

VELIKE nevolje donele su nove padavine u Crnoj Gori - mnoge reke izlile su se iz svojih korita. Pod vodom su mnogobrojne kuće i imanja, saobraćajnice su ugrožene. Najkritičnije je u nikšićkoj opštini, Gornjem Polju i selu Mokra Njiva gde opštinska Služba zaštite i spasavanja satima neprekidno radi i pomaže ljudima u ugroženom području.

Pročitajte još: Poplave u Kolašinu: Izlile se reke, zatražena pomoć direktorata za vanredne situacije (FOTO)

- Zovu nas sa raznih strana, voda je prodrla u domove i podrume ljudi - kaže Duško Peković, nikšićki vatrogasac.

U Crnodolu kod Nikšića u kući žitelja Dušana Markovića prodrla je voda i narasla do tri metra, a u dolini pored kuće duplo više!

Veselin Gardašević, načelnik Skužbe zaštite i spasavanja Nikšića saopštio je da su pojačali broj zaposlenih u smeni kako bi stigli da što pre reaguju na brojne pozive građana koji traže pomoć. Policija je zatvorila put kod Dukla prema Brezoviku, dok su spasioci izvlačili nekoliko vozila kod brezovačkog mosta gde se Zeta najviše izlila.

Pročitajte još: Pogledajte vožnju strave kroz kanjon Morače: Voda šiklja sa planine kao da će da je sruši (VIDEO)

Alarmantno je bilo i u kolašinskoj opštini. Poplavljena su dva mosta kod stare ciglane u selu Bistrica, dok se u blizini grada izlila reka Plašnica, na kojoj je došlo do urušavanja nasipa. I na jugu države problemi. Zbog velikog odrona u prekidu je bio i put Mojkovac - Žabljak, u mestu Sokolovine kod Crnih poda. U ovom kraju su se sve reke izlile iz svojih korita, pa su opštinske službe na terenima od ranih jutarnjih časova.

Kiša koja gotovo 24 sata zasipa, praćena je na momente olujnim vetrom. Posle duge suše, velike količine vode aktivirile su stara, ali i nova klizišta, pa je zbog ugroženosti bezbednosti učesnika u saobraćaju, prouzrokavane brojnim odronima, koje ekipe puta ne stižu da raščiste, u prekidu saobraćaj na magistrali od juga ka severu Crne Gore i dalje prema Srbiji. Saobraćaj je u sredu bio obustavljen na putnim pravcima Podgorica - Kolašin, ali i od Kolašina do Mojkovca, odnosno od Mojkovca prema Bijelom Polju. Posebno dramatično bilo je na putu Mojkovac - Đurđevića Tara, kada se velika količina kamenja i zemlje sručila na jedan automobil, ali su na svu sreću putnici izvukli žive glave. Za saobraćaj je zatvoren i taj putni pravac, ali i mnoge lokalne i seoske saobraćajnice na severu Crne Gore.

Pljuskovi, vetar, grmljavina na nekoliko sati su sasvim blokirali i Herceg Novi. Za manje od tri sata palo je 90 litara kiše po metru kvadratnom, a poplavljene su javne površine, podrumske prostorije kuća i poslovnih prostora.

Najkritičnije je bilo u Meljinama kod kružnog toka gde se izlio potok Nemila. Ugrožavala je voda i magistralni put pa je saobraćaj nekoliko sati bio preusmeren preko Savine. Stali su nakratko i autobusi gradskog preduzeća koji saobraćaju na realciji Herceg Novi - Kamenari. Voda se oko 11 sati povukla.


PROČITAJTE JOŠ -Fotografija pacijenta u psihijatrijskoj bolnici sa dve obnažene žene uzburkala javnost (FOTO)


Načelnica Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora Marija Bošković kaže da su u kol-centru dobili više od 30 prijava štete.

- Uglavnom je reč o plavljenju ugostiteljskih i stambenih objekata. Ekipe su na terenu, izlaze po prijavama građana i evidentiraju činjenično stanje. Takođe u stalnoj komunikaciji smo sa dežurnim ekipama "Čistoće", Komunalno-stambenog preduzeća, kako bi se pravovremeno delovalo u cilju izbegavanja neželjenih posledica po građane i imovinu - rekla je Boškovićeva.

MUKE I U KOTORU I BUDVI

U KOTORU je kruzer "Opera" odustao od ulaska u zaliv zbog jakog južnog vetra. U Budvi, Starom gradu, prokišnjava krov na Modernoj galeriji "Jovo Ivanović". Prema rečima direktorke te ustanove kulture mr Lucije Đurašković, šteta nije velika, ali bi značajna umetnička zbirka koja je stalno izložena mogla biti uništena.

 Nikšić Foto V. Kadić
Potok Nemila

Ispred stambenih zgrada
Nikšić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Goran

09.11.2019. 18:03

@SRBIN - Hoćeš reći da smo i mi izazivali Svevišnjeg 2014. pa nas pogodile poplave?

Goran

09.11.2019. 18:05

@Ролекс. - A da se ti vratiš u prvi razred i naučiš pravopis. Svako želi da pametnije... posebno oni nepismeni.