ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA

DO sada sam lagao, a sada želim da kažem istinu. Branimir Glavaš bio je alfa i omega za celi Osijek, izjavio je ključni svedok Nikola Jaman na ponovljenom suđenju sadašnjem saborskom poslaniku Branimiru Glavašu za zločine nad osječkim Srbima 1991. godine.

Glavašu se ponovo sudi za slučajeve "Garaža" i "Selotejp", brutalna ubistva Srba, nakon što je Vrhovni sud ukinuo odluku zagrebačkog Županijskog suda da se Glavašu sudi odvojeno, a ne zajedno sa svima koji su optuženi za te teške zločine iz devedesetih. Glavaš i ostali optuženi bili su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne, a nakon što je Glavaš odslužio većinu od osmogodišnje kazne Ustavni sud je ukinuo pravosnažnu presudu i odredio novo suđenje. U prvom postupku Jaman nije teretio Glavaša, ali je sada promenio iskaz.

- Nosio sam deset godina teret, morao sam da kažem punu istinu i o ubistvu mog prijatelja Đorđa Petkovića, kojeg su takođe ubili i zakopali - rekao je Jaman na sudu, kome je Glavaš često upadao u reč. - Prvo su rekli da su ga stavili u furgon i vozili, a da je ispao iz automobila i pobegao. A ubili su ga.

Jaman je demantovao je da je on komandovao jedinicama u Osijeku, pre svega Zaštitnom četom, koja je uradila najstrašnije zločine.

- Na papiru sam ja bio zapovednik, ali svima nama je zapovedao Branimir Glavaš - izjavio je Jaman.

Pročitajte još - POVREDILI MU UGLED I ČAST: Glavaš traži odštete, jer ga nazivaju ratnim zločincem

Kada ga je sudija podsetio da je u prvom iskazu 2009. rekao suprotno, da Glavaš uopšte nije zapovedao, Jaman je objasnio da je tada lagao i da sada govori istinu jer je bolestan.

Demantovao je i svoje reči iz istrage da je savetovao Glavašu da kaže da je Čedomir Vuković, jedan od Srba koji su tada ubijeni, pokušao da izvrši atentat na njega.

Sudbina Čedomira Vukovića bila je zaista monstruozna. Krunoslav Fehir je priznao da je pucao u njega, ali je kasnije utvrđeno da je Vučković umro od kiseline koje su mu ugurali u grlo u garaži osječkog Sekretarijata za odbranu.

Odbrana Branislava Glavaša upitala je Jamana otkuda sada ta izjava kada je ranije svedočio da je u vreme ubistva Vukovića bio u Nemačkoj.

- Lagao sam - kratko je odgovorio ključni svedok i opisao da je sam dao Glavašu predlog kako zataška ubistvo Čedomira Vukovića. - Nemam razlog da sada lažem, moj otac je bio ustaša i šest godina u zatvoru. Mučila me je savest, a sada spavam kao beba.

Na izlasku iz suda došlo je do verbalnog okršaja između glavnih aktera novog sudskog procesa.

- Nije važno hoću li živeti sto godina ili ću umreti sutra, a voleo bih da sam umro pre deset godina, ali neka mi sada odgovori na pitanje - rekao je Jaman Glavašu. - Što mi nisi jednom došao u posetu, a ja sam tebi bio?

U raspravu se umešao i Filip Glavaš, sin Branimira Glavaša.

- Bili ste među mojim svatovima, deset godina dolazili do nas i govorili da mom ocu pakuju, a sada ste promenili iskaz - kazao je on Nikoli Jamanu.

POPLAVA JE RAZLOG

U Petrijevcima je 2014. godine bila poplava i Jaman me je molio da mu isposlujem odštetu - rekao je u utorak u sudu Branimir Glavaš. - Nije dobio 100.000 kuna i sada sam mu ja kriv. Danas je lagao.