BERANSKI lekari u žižu javnosti dospeli su još jednom posle višesatne operacije tokom koje su uspeli da zašiju srce Dragomiru Trišiću (25), i spasu mu život, nakon povreda koje su mu nanesene nožem u komšijskoj svađi. U nedelju veče desetočlana ekipa lekara i medicinskog osoblja Opšte bolnice u Beranama, predvođena prekaljenim hirurgom dr Miloradom Bakićem, izvela je još jedan podvig, posebno kada se imaju u vidu uslovi u kojima se radi u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

- Najteža je bila povreda leve komore, šupljine u kojoj je pritisak krvi jako veliki i da je to duže potrajalo, iskrvario bi i ishod bi bio koban po pacijenta. Imao je i povredu pluća, koja je beznačajna u odnosu na povredu srca, koja je izuzetno teška. Smrtonosna. Veliki procenat smrtnosti, čak preko 96 odsto se beleži kod penetrancionih povreda leve komore srca - rekao je nekoliko sati posle još jednog spasenog života vođa ekipe hirurg dr Milorad Bakić, kome je ovo bilo peto ušivanje pocepanog srca!

Reagovalo se brzo. Za svega 25 minuta od prijema, urađena je dijagnostika i pacijent je bio na operacionom stolu, priča doktor koji je bezmalo pet decenija u medicini i koji je i posle penzije ostao u beranskoj bolnici, gde se pored njega kale vrsni hiruzi.

Doktor Bakić je jedan od učenika nadaleko čuvenog dr Branka Zogovića, rekao je direktor Opšte bolnice u Beranama dr Budimir Dabetić, oduševljen podvigom svojih saradnika.

Pročitajte još - Radoslava je Dragomiru zabila nož u srce zbog poruka koje je slao njenoj ćerki, a onda su lekari izveli čudesan zahvat

- Sećam se prvog ušivanja probodenog srca. Reč je o čoveku iz Rožaja. Bili su u sali pored mene sada počivši dr Raslav Ćiro Babović i dr Pero Perić. Pre ulaska u salu, dok je pacijent transportovan ka našoj bolnici, dobili smo poziv jednog visokog funkcionera iz Rožaja. Kazao je: "Ovaj momak mora da bude spasen. Ako umre, muka će se napraviti", aludirao je taj čovek na međunacionalne probleme koji bi mogli nastati smrću mladića. Dobro se sve završilo - prepričavao je dr Bakić pred svojim saradnicima. - To je naš posao. Desilo se da budem u bolnici još četiri puta posle toga kada su primljeni gotovo identični slučajevi povrede srca. Nažalost, jedan momak iz Berana, koji je uboden nožem u srce na dočeku Nove godine, nije preživeo.

DOBRI UČITELjI

BOLNICA u Beranama je oduvek bila rasadnik vrsnih hirurga. Mi smo učili od dr Branka Zogovića, čijih saveta se i dalje sećam. Oni mlađi su učili od nas i postali su vrhunski hirurzi i profesori univerziteta širom bivše SFRJ. Ovde ne treba brinuti za kadar, samo ga treba čuvati i ulagati u zdravstvo - priča dr Bakić.