Hajka na Srpkinju: Ko sve napada Škorovu suprugu?

Novosti Online

04. 11. 2019. u 16:30

Хајка на Српкињу: Ко све напада Шкорову супругу?
Kampanja za predsedničke izbore u Hrvatskoj uveliko je u jeku, ali u žiži javnosti najviše je Kim Ann

Kampanja za predsedničke izbore u Hrvatskoj uveliko je u jeku, ali u žiži javnosti najviše je Kim Ann, supruga kandidata Miroslava Škora.

Priča o navodnoj Škorovoj porodičnoj tajni počela je da se širi još letos, prenosi index.hr. Osnovna priča je bila da je Škorova supruga izdanak srpske porodice koja je posle Drugog svetskog rata prebegla u Ameriku. Međutim, priča se grana u tri verzije. Naime, jedni izvori su tvrdili da je njen otac pripadnik ljotićevaca, dugi da je četnik, odnosno "četnički vojvoda", a treći su govorili da je Srbin. Potom je gradom krenuo vic kako je glavni odbor SDSS-a nakon kraćeg sastanka odlučio koga će podržati na predsedničkim izborima. Škoru, glasio je vic, jer je "srpski zet".

Kako prenosi index.hr, jedan list je pisao o novozelandskoj pevačici Lorde, koja ima hrvatsko ili srpsko poreklo, ali članak je završio i pomenom Škorove supruge, koja je "zapravo bila ključni motiv tog pisanja".

- A zašto neko ne bi mogao u Hrvatskoj videti svoju (pra)domovinu bez obzira na to jesu li njegovi preci Hrvati od sedmog veka ili su manjinskog porekla?, piše taj list.

Pročitajte još - "Imaćemo SRPKINjU za prvu damu, tužno.Selim se u Ameriku": Kolindina frizerka napala Škorovu suprugu

Kako taj list navodi, poznat je i slučaj američkog senatora Džordža Voinovića, koji je bio srpskih etničkih korena s Korduna, ali mu to nije smetalo da celoga života bude katolik jer mu je majka bila poreklom Slovenka. Sličan slučaj je i s izraelsko-američkim naučnikom Jozefom Šlesingerom, koji je znao sa ponosom reži da je iz Hrvatske iako je njegova porodica teško stradala u holokaustu.

Na kraju, nije ni i sam Miroslav Škoro tokom svojih ekumenskih napora krajem 80-ih u Sjedinjenim Američkim Državama svoju suprugu Kim Ann (djevojački Lužajić) pronašao u zajednici američkih Srba? Život u mešovitom braku nije ga omeo u tome da iza sebe ostavi neke od najpoznatijih balada o domovini.

U zadnjem pasusu autor napada Škoru tako što ga "brani". Smisao je članka obrnut: plasirati priču u javnost, pa će svi oni kojima je mešoviti brak sa Srpkinjom, pa još pri tome takvih korena, neprihvatljiv, sasvim sigurno zgaditi opciju Škoro, prenosi index.hr.

Pročitajte još -Otac joj je bio Srbin, muž je sa Tompsonom opevao zločinca Gotovinu, a ona će možda biti prva dama Hrvatske

U priču oko Škorine žene upleo se potom i jedan od dva najradikalnija desničarska portala, koji je branio Škora tako kako bi ga branili jedino ljuti neprijatelji. "Pupovčeve izjave o Škori, odnosno njegovoj supruzi Kim Ann, koja je srpskog porekla, mogu se tumačiti i kao prebrojavanje krvnih zrnaca", piše prvi portal, iako Pupovac nigde nije rekao na kakvu manjinu misli.

Podsetimo, tako je i frizerka Kolinde Grabar-Kitarović, Renata Vinšek, komentarisala na društvenim mrežama da će biti tužno ako prva dama Hrvatske bude Kim, sa kako kaže "srpskim crvenim krvnim zrncima", i poručila da će ako se to desi da se odseli u Ameriku.

Škorova supruga je na pitanje da li joj smetaju "komentari kad kažu kako Škoro nije bio u rovu s puškom, nego na turneji s gitarom", odgovorila iskreno: "Pa smetaju. Apsolutno mi smetaju. Poštujem sve branitelje, a posebno njihove žene koje su ih čekale. Moja šogorica je, na primer, radila u pivnici kako bi vojnici imali sok ili pivo na ratištu. Moj Miro je često odlazio na ratište, nastupao, svirao, pevao... Komentara ima, i to slušam godinama", rekla je Ann.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Шатор

04.11.2019. 20:55

Хрвати од 7 вијека? Ха ха, можда 1/3, а 2/3 су покатоличени Срби.