“Nevidljivo dete” traži pravdu: Majku joj je silovao hrvatski vojnik, kada je saznala njen svet se srušio

Novosti Online

03. 11. 2019. u 20:15

“Невидљиво дете” тражи правду: Мајку јој је силовао хрватски војник, када је сазнала њен свет се срушио

Ajna Jusić Foto: Fejsbuk

Ajna Jusić iz Sarajeva prepričava traumu i njenu misiju da pomogne drugima poput nje
TOKOM ratova na području bivše Jugoslavije silovane su hiljade žena, a mnoge su ostale trudne. Međutim, njihova deca još uvek nisu prepoznata kao žrtve rata, piše Dojče vele.

Deca nastala kao rezultat silovanja u BiH su poznata pod nazivom "nevidljiva deca".

Ajna Jusić, 25-godišnja studentkinja psihologije iz Sarajeva, jedna je od njih.

Njihove majke su silovane od strane vojnika sa suprotne strane, ali i UN-ovih mirovnih snaga.

"Kada sam imala 15 godina, u jednoj sam kutiji našla mamine nalaze od psihologa i psihijatra i njenu izjavu koju je dala neposredno nakon silovanja. Bila sam sama kod kuće i mislim da sam nestala, više nisam znala ko sam", rekla je Ajna.

Majka je isprva nije htela da zadrži

Ajninu majku Sabinu silovao je hrvatski vojnik. Ona je negirala da je trudna sve dok nije bilo prekasno za pobačaj.

"Ma nisam ni pomislila da je zadržim, samo sam čekala termin i datum da se rešim 'toga nečega', nisam je ni nazivala detetom", rekla je Sabina Jusić. Međutim, situacija se promienila i ipak ju je zadržala.

Dodala je kako bi Ajna možda imala lagodniji život da ju je dala na usvajanje i da se ne bi bavila onim čime se sada bavi.

Ipak, Ajnin očuh Nusret ju je oberučke prihvatio i rekao da mu bez nje život ne bi imao smisla.

Naime, Ajna je pokrenula nestranačku, nevladinu i neprofitnu organizaciju Zaboravljena deca rata, koja deluje na području Bosne i Hercegovine.

Njihova misija je "osigurati pristup obrazovanju, adekvatnoj socijalnoj zaštiti, psihološkoj podršci, tržištu rada i pristup pravdi kroz razumevanje i zaštitu prava dece rođene zbog rata".

Ajna kaže da je ponosna na svoju majku i njenu snagu.

"Ja sam njeno dete. Nema veze što sam ja dete iz čina mržnje, ali sam ja njeno dete. Ona me prihvatila, ona me voli i ona želi da budem sretna", zaključila je Ajna.

SILOVANE ŽENE RODILE HILjADE DECE


U periodu između 1992. i 1995. Bosna je bila puna masovnih ubistava, etničkog čišćenja i silovanja od strane vojnih snaga.

Procenjuje se da su silovane žene rodile do četiri hiljada dece.

Mnogi su decu koja su nastala kao produkt ratnog silovanja prozvali "kopiladi" i "decom neprijatelja", a kolektivna trauma je još uvek tabu tema u bosanskom društvu, piše Dojče vele.

(index.hr)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

sas

03.11.2019. 21:07

Ovo je samo nova propaganda Balkana (bosnjaka)! Prija rata su se masovno radjala djeca "kopiladi" po balkanskim izrazima i govorom jezika. Rat je samo izgovor da se opravdaju!!! Nova propaganda! Po starim obicajima!

Damjan

03.11.2019. 21:11

Majku je silovao hrvatski vojnik...Ali je priča iskorišćena da se kroz "Grbavicu" još agresivnije pogura narativ o Srbima kao silovateljima.

Стојан са Голеша

03.11.2019. 22:09

Врло добро спинован текст и вло лош и некритички избор уредника. У томе рату нису само силоване муслиманке него и босанке Српкиње и Хрватице а силоване су и од тзв. "мировних снага". Тако је увек било у свим ратовима али је крајње нехатно то приказивати као случај само муслиманки. Тако је после рата кружило у нашим медијима да је силовано 50.000 муслиманки а цела српска војска није имала више од 100.000 бораца што значи да се сваки други бавио силовањем. Наш мазохизам и аутошовиниза нема премца!

crni

07.11.2019. 07:51

@Стојан са Голеша - Potpuno ste u pravu.Možda se ovo neće mnogima svideti ali ja znam iz iskustva pošto su Muslimani i Hrvati postali kao neka federacija da se i tolerisalo ako su silovali Hrvati ali ako je Srbin silovao e to je bio veliki zločin...

Čika Velja

03.11.2019. 23:39

Pa gde su danas ta deca? Nije cifra od 4000 za tek tako da se objavi,rec je o zivim ljudima...???

jova

04.11.2019. 00:29

Tema i i strašna i tužna...ipak,zašto Dojče vele? Sreća pa Nemci u II SR nisu nikog silovali,pa da se sve svali na divlja plemena na Balkanu? Nisam mogao da proverim,ali vi novinari možete sigurno...da li su farme za proizvodnju dece u okolini Maribora(1941-1945)bile stvarnost ili fikcija tadašnjih novinara(1960-1970) u SFRJ...?