DA li će "suza Evrope", reka Tara, koja protiče svojim tokom i kroz prostor gde se gradi auto-put, deonica od Smokovca do Mateševa (41 km) preživeti? Za njenu sudbinu strepe ekolozi, kao i nevladin sektor. Direktor beogradske kancelarije Fondacije "Hajnrih Bel", Simon Ilse, na konferenciji posvećenoj ovoj temi koju je organizovla Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) kazao je da je vreme u Crnoj Gori da se uključe zvona uzbune za zaštitu životne sredine.

- Stvari se ne kreću dobro, iako je Crna Gora otvorila poglavlje 27. Poručujem civilnim aktivistima u Crnoj Gori da nisu sami, jer pripadaju globalnom zelenom pokretu. Vi niste neprijatelji države, nego patriote - rekao je Ilse.

Prvi čovek istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kazao je da su brojni podaci sa auto-puta pod velom tajne.

- Ne zna se zašto projekat košta toliko, zašto je kredit uzet u dolarima, koliko je potrošeno do sada betona, čiji standardi se primenjuju, da li Evropske unije ili Kine - pitao je Milovac.

Zbog novonastale situacije na gradilištu, ekspert za zaštitu prirode i životne sredine Sevs Roel Slotveg je izrazio zaprepašćenje stanjem na reci Tari!

Pročitajte još - IZGRADNjA AUTO-PUTA NE UGROŽAVA TARU: "Suze Evrope" su čiste

- Video sam prelepu prezentaciju projekta, ali kada me MANS upoznao sa stanjem na terenu, bio sam šokiran - kazao je Slotveg. - Tara je ozbiljan slučaj devastacije. Vlada je morala da obezbedi kvalitetne informacije, jer je to jedan od prioriteta Evropske unije. Javnost je morala da bude uključena u projekat, imaju pravo da znaju šta se dešava, da li utiče na životnu sredinu.

Istraživački tim MANS-a godinu dana upozorava na devastaciju korita Tare u koju se, kako navode, nesmetano odlažu tone građevinskog otpada, koji nastaje iskopavanjem tunela, i to uprkos preporukama Evropskog parlamenta, Evropske komisije i Unesko.

- Zapanjujuće je da Ministarstvo održivog razvoja i turizma očigledno uništenje prirodnog dobra, koje pripada svim građanima, pravda tzv. regulacijom korita, koja ne bi bila neophodna da nema viška materijala, koji je CRBC-u najjednostavnije da istovara na obale Tare - saopštili su iz MANS-a.

MOĆNA REKA POSTALA POTOČIĆ

IZ MANS-a upozoravaju da je korito reke nasuto betonom i šljunkom, dok joj je, kako tvrde, tok delom promenjen. Zbog visokih temeperatura vodotok je nizak, pa se ova, nekad moćna reka, pretvorila u običan potočić. Pitanje je koliko će vremena biti potrebno da se oporavi. Iz Ministarstva održivog razvoja odbacuju navode MANS-a tvrdeći da se poštuju preporuke UNESKO i da tok reke Tare nije izmešten.