Obustavljen postupak protiv razbijača ćiriličnih ploča

J. KERBLER

01. 11. 2019. u 13:05

Обустављен поступак против разбијача ћириличних плоча

Foto Tanjug

Protiv hrvatskog veterana Marijana Živkovića obustavljen je ponovljeni sudski postupak zbog razbijanja ćiriličnih natpisa na gradskim institucijama

ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKAPROTIV Vukovaraca Marijana Živkovića, koji je bio optužen da je razbijao ćirilične table u tom gradu, obustavljen je postupak jer je utvrđeno da je u tom trenutku bio neuračunljiv.

Opštinsko državno tužilaštvo tako je odustalo od daljeg postupka pre rasprave koja je trebala da usledi u utorak.

”Opštinsko državno
tužilaštvoje postupak obustavilo nakon provedenog novog psihijatrijskog veštačenja koje je potvrdilo prvo veštačenje u ovom slučaju, da je Marijan Živković u vreme počinjenja dela bio neuračunljiv. Time je rasprava postala bespredmetna, a Marijan Živković je slobodan čovek”, komentarisao je sudsku odluku Živkovićev advokat Emil Mitrovski.

Reagovala je i hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović ocenom da je to jedina prava odluka, a sam Živković kaže: ”Ja sam mali čovek, ali se nisam plašio ničega, a evo samo mogu plakati za mojim sinovima. Ali pravda je pobedila, a i narod. Mnogi su mi rekli da se mole za mene i sam se molim. Samo to mogu reći, hvala Bogu, ima ga i pravda je pobedila”.

Živković je u jeku hajke na ćirilične table čekićem ih javno razbijao, da bi kasnije tvrdio da ćirilice nije bilo u Vukovaru ni u Titovoj Jugoslaviji, a da je sada neki žele da uvedu ”nama u inat”. ”Sada od mene traže da se na sudu izjasnim jesam li lud ili pametan; ako sam lud žele me strpati u ludnicu, ako sam pametan poslaće me u zatvor”, govorio je uoči suđenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

За Врапче спремни

01.11.2019. 17:50

Ништа ново. У NDH 2.0., нико није урачунљив....