BARANIN Jovan Klisić (28) žrtva je vatrenog pira koji se dogodio u petak pre podne u centru Bara kada su dvojica zasada nepoznatih napadača otvorila rafalnu paljbu ispred restorana "Savoja". Više metaka pogodilo je Velizara Gardaševića iz Bara, koji je teško ranjen. U košmarnoj drami povređen je i slučajni prolaznik V. B. u čije vozilo je udario jedan od aktera nemilog događaja.

Tek što su izašli iz restorana, oko 10.30, pred očima gostiju koji su sedeli na terasi ugostiteljskog objekta i slučajnih prolaznika, na Klisića i Gardaševića, dvojica zasada nepoznatih napadača otvorila su rafalnu paljbu. Sa više hitaca pogođeni su i Klisić i Gardašević. Gardašević ranjen pada na asfalt, a Klisić, iako ranjen, seda u svoj blindirani "audi" i kreće za napadačima.

Tokom nekoliko desetina metara vožnje gubi kontrolu nad vozilom kojim udara u automobile koji su bili parkirani sa obe strane kolovoza tako da nakon vatrene paljbe nastaje karambol na ulici.

Dok lekar iz obližnje privatne zdravstvene ustanove pokušava da zaustavi krvarenje Gardaševiću, Klisića izvlače iz vozila i obojicu prevoze u Opštu bolnicu Bar. Klisić je preminuo od posledica ranjavanja, a Gardašević je završio na operacionom stolu.

- Pacijent ima ustrelnu ranu trbuha i grudi, kao i prostrelnu kroz desnu natkolenicu. Operisan je. Nalazi se na odeljenju intenzivne nege. Trenutno stabilan - kazao je direktor Opšte bolnice Bar dr Dragoslav Tomanović, hirurg.

Policija ispred lokala Foto B. Dabić


Kao motiv ne isključuje se nastavak obračuna kriminalnih klanova.

Načelnik Centra bezbednosti Bar Veselin Magovčević potvrdio je da je u policiju privedeno više lica na informativne razgovore.

- Do sada nikoga nismo zadržali. Svakako biće izuzet i pregledan video-nadzor sa objekata ispred kojih se dogodila pucnjava usled koje je jedan čovek preminuo, a jedan teško ranjen - kazao je Magovčević.

Službenici Uprave policije, u koordinaciji sa tužilaštvom, preduzimaju intenzivne aktivnosti na rasvetljavanju događaja. U Baru su i službenici Specijalnog policijskog tima.

I Gardašević i Klisić imaju dosije i policiji su poznati odranije. Poslednji vatreni obračun se dogodio kod restorana "Savoja" ispred kojeg je pre nekoliko godina ubijen iz snajpera Muša Osmanagić, tadašnji vlasnik ugostiteljskog objekta. Prema policijskim analima, Osmanagić je bio vođa jednog od kriminalnih klanova iz Bara. Jovan Klisić važio je za jednog od članova njegovog klana. Klisić je krajem avgusta pušten iz zatvora u Spužu. Nakon što je pušten na slobodu, policija je u nekoliko navrata pozivala Klisića na informativni razgovor, a pretresali su i automobile koje koristi. Međutim, nisu pronašli ništa sporno kod njega.


ZAPALjEN AUTOMOBIL

PETNAEST minuta nakon vatrenog pira u centru grada, u barskom naselju Bjeliši iznad pruge pronađen je automobil marke "seat", za koji se sumnja da je korišćen u današnjoj pucnjavi.POTENCIJALNA META

U AVGUSTU je u restoran "Savoja" upao naoružani muškarac sa maskom na licu. Nije isključena mogućnost da je Velizar Gardašević (na slici) i tada bio meta. U tom trenutku Gardašević nije bio u restoranu.