ČLANOVI Crnogorskog udruženja boraca ratova iz devedesetih godina prošlog veka su optužili Državno tužilaštvo da ne uvažava njihove stavove, već je postalo "zaštitnik hrvatskih ratnih zločinaca i diskriminator njihovih žrtava"!


PROČITAJTE JOŠ -VUJAČIĆ ZVANIČNO OSUMNjIČEN: Rasvetljena ubistva Veselina Kalezića i Mileta Ilića


- Javna tvrdnja vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, izgovorena tokom "prepucavanja" sa ministrom pravde Zoranom Pažinom, o tome da Državno tužilaštvo uvažava stavove svih građana Crne Gore predstavlja laž godine - ocenjuje predsednik pomenutog udruženja Radan Nikolić. - Jer, otkad je on na čelu ovog organa, nije odgovoreno ni na jednu našu predstavku, a sve su se odnosile na ratne zločine hrvatskih vojno-policijskih paravojnih formacija počinjene nad pripadnicima JNA iz Crne Gore. Štaviše, Državno tužilaštvo se nije oglasilo ni povodom zahteva Udruženja da se izmeni sramni jednostrani sporazum o gonjenju počinilaca ratnih zločina, koji su 2006. potpisali državni tužioci Crne Gore i Republike Hrvatske, Vesna Medenica i Mladen Bajić.

Ogorčeni borci su pozvali Stankovića da javnosti objasni i to zbog čega nije procesuiran nijedan slučaj krivičnih dela oružane pobune i ratnih zločina koje su pripadnici hrvatskih paravojnih formacija počinili nad pripadnicima JNA iz Crne Gore.

- Samo u oktobru 1991, hrvatska paravojska je u napadima na kasarne i jedinice JNA, od Zadra, Dubrovnika i Trebinja, do Vukovara, ubila 49 vojnika sa ovih prostora. Šestorica od njih su bili mladi vojnici na odsluženju redovnog kadrovskog roka, devetorica su bili aktivni i rezervni oficiri, odnosno podoficiri, a ostali rezervisti. Zato je taj oktobar, pre 28 godina, bio mesec leleka za poginulima, a Stanković zna da njihova ubistva, kao i stradanje drugih vojnika JNA u republikama bivše SFRJ, do 22. maja 1992, kada su ih priznale Ujedinjene nacije, predstavljaju krivično delo oružane pobune koje je sankcionisano Krivičnim zakonom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije - zaključuje Nikolić.

Radan Nikolić, Foto PR centar

TUŽILAŠTVO BEZ U SLUČAJU "LORA"

- O TOME da je crnogorsko tužilaštvo, na štetu svojih državljana, prihvatilo podređeni položaj u odnosu na kolege iz Hrvatske, svedoči i pravosnažna presuda sa plaćanjem odštete hrvatskim državljanima u slučaju "Morinj", uz istovremeni izostanak bilo kakvih rezultata crnogorskog i hrvatskog tužilaštva u slučaju neuporedivog težeg i masovnijeg ratnog zločina nad crnogorskim rezervistima i redovnim vojnicima u slučaju "Lora" - naglašava Nikolić.