NIKO u Crnoj Gori ne sprovodi sistemski progon funkcionera Demokratskog fronta, a u opisu posla Vlade nije da rešava međusobne odnose i lična nezadovoljstva - poručio je juče premijer Duško Marković tokom odgovaranja na pitanje lidera DF Andrije Mandića, u vezi sa radom Tužilaštva u kojem, kako tvrde u pomenutoj partiji, "vladaju Sodoma i Gomora".


PROČITAJTE JOŠ -TUŽILAŠTVO ODBACUJE KRITIKE: Ako je ministar to izjavio, pogrešio je!


Mandić je, naime, u okviru takozvanog premijerskog sata pitao Markovića da li Tužilaštvo nezakonitim obračunavanjem sa opozicionim poslanicima želi da skrene pažnju javnosti sa afera čiji su oni učesnici, te da li protivustavno, nezakonito i političkim razlozima podstaknuto delovanje Specijalnog i Vrhovnog državnog tužilaštva prema Demokratskom frontu, a posebno najnovija podmetanja Nebojši Medojeviću, predstavljaju samo još jedan potez u nizu tužilačke diktature koju Vlada snažno podržava.

- SDT podmeće dokaze i zloupotrebljava lažne svedoke-saradnike, zloupotrebljava se DNK da bi se sačuvali ljudi iz Tužilaštva, a kada je Duško Knežević otkrio da plaća ljude u Tužilaštvu, onda su uzvratili pronalaženjem navodnih notesa i podmetanjima protiv Medojevića - naveo je Mandić.

Premijer je na to uzvratio stavom da Vlada koju vodi nema luksuz da rešava međusobne nesporazume i lična nezadovoljstva, već se bavi povećavanjem plata u prosveti i zdravstvu, te obezbeđivanjem nastavka ekonomskog rasta.

- Poštujem pretpostavku nevinosti, kako u slučaju tužilaca, tako i u slučaju vašeg kolege Medojevića - naglasio je Marković.

Poslanica SNP Danijela Pavićević je juče prekinula bojkot parlamenta kako bi premijera pitala da li će nešto preduzeti zbog toga što, tokom njegovog mandata, nisu pronađeni i procesuirani počinioci i nalogodavci ubistva njenog brata, glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Dan" Duška Jovanovića. Zanimalo ju je i to da li je ministar pravde Zoran Pažin opravdao Markovićevo poverenje - ističući i njegovu nedavnu izjavu da su "u slučaju istrage ubistva Jovanovića napravljeni propusti koji su uslovili nerešavanje zločina". Pitala je i za navode da je lično on metkom pretio njenom bratu.

- Sve su to podvale i laži. Ja sam se sa vašim bratom sastajao više puta, i kada se nismo slagali, ali ne na moj poziv, već na njegovo insistiranje. I, to nije bilo u kabinetima, nego na javnim mestima. Iako vas to ne zanima, sa Duškom sam se družio, a kada smo se politički razišli, održavali smo zdrav kontakt - odgovorio je premijer Marković, apelujući na Državno tužilaštvo da ispita da li su u istrazi ubistva Jovanovića zaista počinjeni neki propusti, te da se ako je to tačno pokrene proces za utvrđivanje odgovornosti.

Andrija Mandić u Skupštini

NAPREDAK ILI "NAPREDAK"

Predstavnik SDP Raško je pitao premijera zašto je Vlada odbila predlog njegove stranke za smanjenje opterećenja na zarade, odnosno ukidanje kriznog poreza - posebno s obzirom na navodni ekonomski napredak...

- Danas nema relevantne međunarodne i domaće adrese koja ne poštuje ono što je Crna Gora dosad uradila. Sprovodimo kvalitetne ekonomske politike i prepoznata smo investiciona destinacija. Niko ne može da spori crnogorski ekonomski rast - istakao je premijer.