IZJAVA predsednika Vlade Crne Gore Duška Markovića da će država "silom zakona dovesti poznaniji prava sve u Crnoj Gori, pa i Mitropoliju crnogorsko-primorsku", a posebno reči "da za jedan dan i noć" mogu ukloniti krstionicu na Miholjskoj prevlaci i crkvu na Rumiji, još više je napravila jaz između aktuelne vlasti i jedine kanonske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

I to u času kada se činilo da "dve strane" u mirnijem tonu vode dijalog o ključnom pitanju - Zakonu o slobodi veroispovesti.

Iz Mitropolije su reagovali, dodajući da je Markovićeva izjava došla kao "čestitka" za slavu Svetog Petra Cetinjskog, utemeljivača crnogorskog zakonodavstva.

- Čudna je, međutim, njegova tvrdnja da Crkva kao ustanova koja je utemeljila sve evropske zakone, pa i crnogorske, "ne poštuje nijedan zakon" - saopštili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske. - Ne sumnjamo da vlast može "za jedan dan i jednu noć" srušiti crkvu Boga Ljubavi na Rumiji i krstionicu na Miholjskoj prevlaci. Doduše, sumnjamo da može za tako kratko vreme to uraditi sa oko sedam stotina hramova u Crnoj Gori, obnovljenih od Crkve, među kojima i hramove Svetog vaskrsenja u Podgorici i Svetog Jovana Vladimira u Baru.

PROČITAJTE JOŠ -
Crnogorski premijer zapretio srpskoj crkvi: Silom zakona dovešćemo poznaniji prava sve u Crnoj Gori, pa i Amfilohija

Ono pak što smo očekivali od predsednika za slavu, navodi se dalje u reagovanju, nije rušenje obnovljenog hrama Svete trojice na Rumiji, nego dozvola za obnovu hrama Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu, srušenog od njegovih prethodnika i povratak u tu crkvu Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, kao i obnova hrama Svetih arhangela na Miholjskoj prevlaci.

Duško Marković

- Što se tiče dijaloga o predlogu zakona o slobodi veroispovesti, sva javnost Crne Gore i Evrope vidi i znade da ga Crkva neprekidno podstiče i traži protiveći se ne zakonu nego njegovom nasilnom nametanju, tražeći restituciju ranije otete imovine i protiveći se otimanju njenih hramova, građenih do 1918. godine, predviđenom predlogom zakona - kažu iz Mitropolije. - Priprema li se to vlast koja je poslednjih trideset godina doprinela razaranju i pljački stotina preduzeća, da opljačka i otme i hramove Crkve Božije da bi stvarala svoju bezbožnu partijsku "crkvu"?

Goran Danilović, poslanik Ujedinjene Crne Gore, kaže za "Novosti", da nijedna institucija u Crnoj Gori nije kroz istoriju podnela toliku žrtvu kao što je Mitropolija crnogorsko-primorska i njene pomesne eparhije.

- Oni su svoju borbu protiv fašizma i komunizma skupo platili - poručuje Danilović. - Crna Gora bi trebalo da bude ponosna na svoju Pravoslavnu crkvu, ponosna na svoje sveštenstvo koje je, šta god mislili, uvek bilo bolje od naroda. Naročito bi to trebalo da zna Marković.

Mitropolit Amfilohije

VELIKA SAMOOBMANA

- IZJAVA premijera Markovića svedoči o odsustvu straha Božijega u njemu, straha od Boga. Ko se Boga ne boji očekuje da se oni od kojih se, na krilima svog društvenog položaja, oseća jačim boje od njega. To je velika samoobmana, koja može biti tragična. Kao što je bila tragična onima koji su porušili crkvu na Lovćenu 1972. godine, onima koji su bacali kamenice po Cetinjskom manastiru 1991. Crkva može da postrada, ali niko je nije nadvladao - kaže za "Novosti" barski paroh Jovan Plamenac.


AMFILOHIJE SA RUSKIM AMBASADOROM

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Amfilohije primio je Vladislava Vladislavoviča Maslenikova, ambasadora Ruske Federacije u Crnoj Gori, koji je nedavno stupio na ovu dužnost. Kako saopštavaju iz Mitropolije, oni su razgovarali o predlogu Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, izrazili nadu da neće biti usmeren ni protiv jedne verske zajednice, već da će biti u skladu sa međunarodnim pravom i normama.