Mitropolija crnogorsko-primorska i mitropolit Amfilohije ne poštuju zakone Crne Gore i ne žele da prihvate da je Crna Gora nezavisna država, saopštio je premijer Duško Marković za državnu Televiziju, poručujući da će Vlada još neko vreme nastaviti razgovore o Zakonu o slobodi veroispovesti, a ako ne bude saglasnosti, zakon će predložiti Skupštini.

- Onda ćemo silom zakona dovesti poznaniji prava sve u Crnoj Gori, pa i Mitropoliju crnogorsko-primorsku. Nedavno sam se sastao sa mitropolitom Amfilohijem, ali taj sastanak nije bio korak ka usaglašavanju stavova o Zakonu o slobodi veroispovesti.

PROČITAJTE JOŠ - Okončana akcija na Durmitoru: Spasen povređeni Čeh (FOTO)

Marković podseća da je Vlada pripremila dobar zakon i dodao da najviše otvorenih pitanja i neslaganja ima sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom.

- Ja sa mitropolitom uvek oštro polemišem o ključnom pitanju, poštovanju zakona i države. Ne možete se u jednoj državi ponašati anarhično i nepoštovati zakone i državu. Međutim, mitropolit Amfilohije, sa sveštenstvom, ne uvažava to što je Crna Gora NATO članica i evropska država. On i dalje ne želi da prihvati da je Crna Gora nezavisna država i što je najgore Mitropolija i on ne poštuju nijedan zakon. Pitao sam ga da li vi stvarno mislite da država nema snage da vaše nezakonite intervencije u prostoru spreči i sruši. Imamo, možemo to uraditi za jedan dan, za jednu noć. I krstionicu i crkvu na Rumiji i sve druge crkve koje gradite bez saglasnosti države. Ali ne želimo to da radimo, želimo da u dijalogu dođemo do rešenja, poručio je Marković.