DRŽAVNO tužilaštvo Vlada Crne Gore ne može i ne sme da kontroliše. Onda bismo govorili o Vladinom ministarstvu, a verujemo da nikome nije u interesu da Tužilaštvo to i bude. Državno tužilaštvo nikada nije niti će ignorisati probleme sa kojima se suočava. Naprotiv, VDT će nastaviti da ih rešava koliko god to nekome odgovaralo ili ne, koliko god to zvučalo arogantno ili ne.

Ova poruka Vrhovnog državnog tužilaštva usledila je nakon izjave ministra pravde i potpredsednika Vlade Zorana Pažina da je "nivo poverenja javnosti u Tužilaštvo na nedopustivo niskom nivou" i da je taj organ morao uraditi sve da osnaži to poverenje. Zbog takvog stanja trpi država, zbog čega nije dobila završne mere za pregovaračka poglavlja 23 i 24, što bi moglo da uspori njen put u Evropsku uniju. Povodom novonastale situacije reagovao je Milivoje Katnić, glavni specijalni državni tužilac.

PROČITAJTE JOŠ - Predsedništvo DPS: Mila za predsednika, Duška za zamenika


- Ne verujem da je to izjavio Pažin, znajući ga kao borca za pravdu. Naprotiv, mislim da bi on, kada bi davao izjavu, dao izjavu sledeće sadržine: "Zahvaljujemo se Specijalnom tužilaštvu koje je sprečilo ozbiljni atak na finansije i bankarstvo Crne Gore. Dokazali su u svakoj sekundi kako su postupali osumnjičeni, tri optužnice su podnešene i još je postupaka u izviđaju". Pažin treba da nas pohvali zbog sprečavanja više ubistava, razbijanja kriminalnih grupa i slično. I kad bude Pažin komentarisao on će to izjaviti - kazao je Katnić, podsećajući da je akcijom tužilaštva sprečen šverc cigareta i da su u tim poslovima pomogli zemljama EU. - Sprečili smo odliv novca, prijateljske zemlje smo zaštitili za 300 miliona evra. Ako je Pažin nešto drugo izjavio onda je pogrešio.


Milivoje Katnić

Glavni specijalni državni tužilac poručio je da su optužbe na račun VDT-a Ivice Stankovića fake news (lažna vest).

- Ti su fake news! Zasada. Ja vam saopštavam, kao neko ko je na čelu tima koji istražuje da prema Stankoviću zasada nema osnovane sumnje da je sve to za šta se optužuje počinio. Nama niko nije došao i doneo neke dokaze niti smo mi utvrdili, sve što postoji je nešto što ne može biti uvršteno u dokaze - rekao je Milivoje Katnić.


ZAKULISNE IGRE

ALEKSANDAR Damjanović, predsednik Posebnog kluba poslanika, kaže da se ne radi o krizi "već o zakulisanim igrama vezanim za uticaj dela izvršne vlasti na pravosuđe, a što je već realizovano sa neustavnim trećim mandatom predsednika Vrhovnog suda, odnosno stanjem v. d. u Sudskom savetu".

- Pokušaj da se postavi v. d. VDT-a od strane istih krugova zasada je osujećen time što im se jedan "siguran glas" otrgao - kaže Damjanović.


O MEDOJEVIĆU I STIJEPOVIĆU

KATNIĆ je saopštio da će Tužilaštvo u slučaju poslanika DF-a Nebojše Medojevića postupiti onako kako odluči parlament - ako mu Skupština skine imunitet biće krivično gonjen. Katnić je kazao da je proširena istraga protiv Slavoljuba Stijepovića, bivšeg gradonačelnika Podgorice, za krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

- To nije postupak vezano za onih 97.000 evra, već drugi postupak i drugi novac - precizirao je Katnić.