Crna Gora i Turska obeležile su 140 godina saradnje, a na svetkovini koja je tim povodom bila upriličena u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici, prisustvovale su brojne zvanice.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je da bez obzira na složene okolnosti u kojima se odnos Turske I Crne Gore gradio, vremenom su se formirali sve funkcionalniji modaliteti saradnje ova dva naroda.

PROČITAJTE JOŠ - Hrvatska pred prevremenim izborima: Štrajkači ruše vladu?

- Emancipatorskim procesima, koji su obe zemlje zahvatili na prelasku vekova, stvorili su se uslovi i za intenzivnijom kulturnom razmenom, u čijim je temeljima već postojala duga tradicija međusobnih prožimanja, kazao je Bogdanović, dok je ambasadorka Turske Songul Ozan podsetila da se slavi 140 godina od postavljanja prvog ambasadora na Cetinju.

- Prijateljstvo između kralja Nikole I sultana Abdulhamida osvedočeno je u mnogim istorijskim knjigama. Isto tako, tokom 2006.godine, Turska je među prvim zemljama priznala crnogorsku nezavisnosti nakon referendum. Naše zajedničke istorijske, kulturne i prijateljske veze čine savršenim odnose Turske i Crne Gore. Danas je Crna Gora jedna od naših najznačajnijih NATO saveznica, ali i važan partner u oblasti kulture, ekonomije i politike, naglasila je Ozan.