Kako se primiče 15. novembar, rok do kada Odbor za izradu izbornog zakonodavstva treba da stvori uslove za fer i slobodne parlamentarne izbore iduće godine, sve je manje nade da će se dve suprotstavljene strane - vlast i opozicija, usaglasiti oko ključnih pitanja. Odbijanjem DPS-a za formiranje tehničke vlade, što je u jednom trenutku bilo ključno oko čega se posvađana opozicija sabrala, samo je produbilo njihove razlike. Politički analitičari u Crnoj Gori prognoziraju da će se opozicione partije sada naći pred dilemom - da li da učestvuju na narednim izborima, u skladu sa važećim propisima, ili će uslediti bojkot, što će opet za njih biti posao od rizika.

Miodrag Vuković (DPS), član Odbora za izradu izbornog zakonodavstva, kaže za "Novosti" da je vladajuća većina u ovu priču ušla verujući da će se posao završiti onako kako se od njih očekuje.


PROČITAJTE JOŠ: DPS odbio tehničku vladu: Milo rekao - ne!

- Tu mislim na poboljšanje normativne osnove izbornog procesa, da učinimo zakonska rešenja kvalitetnijim u skladu sa preporukama OEBS-a i ODIHR-a posle izbora 2016. i predsedničkih - 2018. godine. U taj posao krenuli smo 2017, ali smo imali kompletan bojkot opozicije, pa su se nakon toga jedni po jedni vraćali u Skupštinu Crne Gore i uključivali u rad odbora. Za godinu dana smo završili sve zakonske izmene, usvojili ih u parlamentu, osim onih za koje treba da glasa dvotrećinska većina i zato smo dobili pozitivne ocene OEBS-a i ODIHR-a - kaže Vuković, ocenjujući da u opoziciji vlada svojevrsno vašarište.

Naš sagovornik poručuje da je DPS sa koalicionim partnerima spreman da vodi dijalog i oko onih zakonskih rešenja koja nudi opozicija.

- Teško je razmišljati njihovom glavom. I dalje među njima traju nesporazumi, neobični zahtevi, ucene. Što se nas tiče mi se spremamo za parlamentarne izbore naredne godine. Sve što činimo radimo zajedno sa institucijama međunarodne zajednice. Njihova poslednja poruka je da svi politički parlamentarni činioci treba da se vrate u skupštinske klupe, državne institucije, Odbor za izborno zakonodavstvo, što opozicija ne prihvata - dodaje Vuković.

Predstavnici Demokratske Crne Gore Momo Koprivica i Danilo Šaranović predložili su odboru uvođenje novih glasačkih listića, kazni za zloupotrebu državnih resursa, uvođenje naziva za sve ulice u Crnoj Gori, čišćenje biračkih spiskova od fantomskih birača, ukidanje donacija fizičkih lica političkim partijama i uvođenje obaveze da izborna lista mora obezbediti potpise najmanje 0,5 odsto od ukupnog broja birača...

Demokratski front je napustio rad u odboru zbog, kako su saopštili, "tajnih dogovora DPS-a i Demokratske Crne Gore".


PROČITAJTE JOŠ: Položen kamen temeljac za hotel Durmitor (FOTO)

VEĆ VIĐENO

Miodrag Vuković smatra da je priča opozicije o formiranju tehničke vlade bez ikakvog osnova.

- Sa opozicijom imamo iskustvo iz 2016. godine, kada smo im dali najjačih pet ministarstava. Tada je dobar deo DPS-a bio iznenađen potezom svog predsednika da opoziciji ponudi "po dubini" pet ministarstava i omogućio im da otkriju lopovluke koje vrši aktuelna vlast. I šta je bilo? Ništa - podseća Vuković.