Dogovor sindikata i ministarstva: Prosvetarima u CG veće zarade dogodine

I. D. S.

24. 10. 2019. u 06:46

Договор синдиката и министарства: Просветарима у ЦГ веће зараде догодине

Foto Ministarstvo prosvete

Sindikat prosvete i resornoministarstvo su postigli dogovor o platama, ali će konačnu reč imati Vlada. Teme bile i jubilarne nagrade, troškovi prevoza...

Predstavnici Ministarstva prosvete i Sindikata prosvete postigli su u sredu dogovor da se prosvetarima zarade povećaju naredne godine i to devet odsto, a 2021. godine još tri odsto na već uvećanu zaradu iz 2020. godine, odnosno preko 13 odsto kumulativno do početka 2021. Ipak, poslednju reč za povećanje plata imaće Vlada.

Na glavnom odboru Sindikata prosvete, na čelu sa predsednikom Sindikata Zvonkom Pavićevićem i ministrom Šehovićem, bilo je reči i o povećanju izdvajanja Vlade za stambene potrebe prosvetara i to kroz zadrugu "Solidarno", kako bi od naredne godine ona bila ne manja od 700.000 evra godišnje.


PROČITAJTE JOŠ: Dečak je progutao šahovsku figuru i počeo da se guši, a prva je reagovala doktorka Alma: Usledila je borba za život...

Predstavnik zaposlenih u prosveti zadovoljan je dogovorom koji je, kako ističe, rezultat svih u Sindikatu, ali i postavljanja realnih zahteva.

- Nema sumnje da ćemo i dalje nastaviti da radimo na povećanju standarda prosvetnih radnika. Važno je pomenuti da je osim plata, bilo reči i o jubilarnim nagradama, te troškovima prevoza za prosvetne radnike kojima je neophodna ta vrsta podrške. Radom na više ključnih pitanja nastavićemo da poboljšavamo njihov status u društvu i najavljujemo neke nove, dobre promene - kazao je Pavićević.

Ovo će ujedno biti najveće povećanje od 2007. godine i jedno od većih povećanja u regionu.

Bilo je reči i o izdvajanjima Vlade za stambeni fond, koja su ranijih godina bila 450.000 evra godišnje, da bi 2017. godine bila povećana na 600.000. Kako je u sredu najavljeno, od naredne godine može se očekivati povećanje za još minimum 100.000 evra na godišnjem nivou, odnosno da od naredne godine Vlada za stambene potrebe zaposlenih u prosveti izdvaja minimum 700.000 evra.

Iz ministarstva ističu i da je dogovoreno razmatranje mogućnosti da se izađe u susret u vezi sa pokrivanjem dela troškova zaposlenih koji imaju povećane putne troškove, poput onih koji putuju iz grada u grad, dopunjavaju norme u izuzetno udaljenim školama.


PROČITAJTE JOŠ: Uhapšen zbog neprimerene fotografije (FOTO)

PORUKA PREMIJERA

U prilog tome da bi predlog koji su ministarstvo i sindikat u sredu usaglasili mogao da dobije zeleno svetlo Vlade, ide i nedavna izjava premijera Duška Markovića, u kojoj je poručio da Vlada ne želi simbolično, već suštinsko povećanje plata zaposlenima u prosveti, te izrazio nadu da će prosvetari pristati na model da se povećanje realizuje u naredne dve godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije