Laković osuđen za požar u prostorijama RTV Pljevlja

M. D.

sreda, 23. 10. 2019. u 15:15

Лаковић осуђен за пожар у просторијама РТВ Пљевља

Osnovni sud u Pljevljima Foto M. Drobnjak

Osnovni sud u Pljevljima, u prvostepenom sudskom postupku, oglasio je krivim Željka Lakovića
PLjEVLjA – Osnovni sud u Pljevljima, u prvostepenom sudskom postupku, oglasio je krivim Podgoričanina, Željka Lakovića za požar, u kojem su u maju prošle godine izgorele prostorije i oprema Radio televizije Pljevlja.

Sud je u prvostepenom postupku osudio Lakovića na godinu dana zatvora uslovno na tri godine, uz obavezu da nadoknadi štetu u iznosu od 117.000 eura i plati 2.118 eura sudskih troškova.

Željko Laković, je kao radnik preduzeća “Vuković- Vatrometi” iz Podgorice, ispalio vatromet sa krova zgrade Društveno političkih organizacija, u kojoj su se na zadnjem spratu nalazile prostorije RTV Pljevlja, u noći 21. maja nakon koncerta Dženana Lončarevića, koji je povodom Dana nezavisnosti organizovala Opština Pljevlja.

U požaru je pričinjena šteta u iznosu od oko 117.000 eura. Veći deo štete od oko 85.000 eura pričinjen je na zgradi u kojoj je bila smeštena RTV Pljevlja, a ostatak na opremi.

Veštak protivpožarne zaštite Radovan Popović tokom suđenja je izjavio da da su požar izazvale kutije koje su nakon ispaljivanja ostale na krovu zgrade. On je rekao da Laković nije imao obevezu da ih ukloni ukoliko u odobrenju to od njega nije traženo.

Veštak Popović je tom prilikom kazao da je do paljenja kutija došlo zbog propusta proizvođača i loše urađene zaštite donjeg dela baterije što je dovelo do pojave žarenja a kasnije i otvorenog plamena na kutijama.

PROČITAJTE JOŠ: UTVRĐEN UZROK POŽARA U RTV PLjEVLjA: Ostaci vatrometa izazvali vatru

Tvrdi i da Laković nije mogao utvrditi da li je na kutijama bilo fabričkih grešaka.

Izgorele prostorije RTV Pljevlja

Veštak elektro struke isključio je mogućnost da je struja uzrokovala požar.

Institut za prevenciju i zaštitu na radu, protiv požarnu zaštitu i razvoj iz Novog Sada, na zahtev odbrane, izvršio je superveštačenje.

U nalazu Instituta takođe je konstatovano da je požar najverovatnije nastao kao posledica ispaljivanja vatrometa.

Advokat Lakovića Radoš Kastratović najavio je da će uložiti žalbu Višem sudu u Bijelom Polju jer smatra da krivica Lakovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije