Komentar: Evropska „mina“ pogađa Zaeva

Mladen Stančić

23. 10. 2019. u 12:09

Коментар: Европска „мина“ погађа Заева
Zašto je Severna Makedonija nepoželjna u EU, a prihvatljiva u NATO? Spepo verovanje Briselu već je koštalo vlasti Aleksisa Ciprasa, a možda će se to desiti i Zoranu Zaevu

BAGATELISANjE obećanja Brisela da će Severna Makedonija konačno dobiti datum početka pregovora za članstvo u EU, posle 14 godina staža u statusu zemlje kandidata, u Skoplju je obnovilo političku krizu. Ispunjenje svih zadatih uslova za dobijanje tog "sigurnog" međaša na putu prema strateški proklamovanim evroatlantskim integracijama, uključujući i bolnu promenu ustavnog imena i okončanja spora sa Grčkom, pokazalo se kao nedovoljno "teškim" za prevagu na tasu približavanja EU.

U jeku lamentiranja dela p(r)ozvanih evrozvaničnika iz Brisela zbog "istorijske greške", generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sa neskrivenim nestrpljenjem najavljuje skorašnje ozvaničenje punopravnog članstva Skoplja u Alijansi.

Koji su to kriterijumi vredni za NATO, a nipodaštavajući za EU? Zašto je Severna Makedonija nepoželjna u EU, a prihvatljiva u vojnoj alijansi? Iako je Skoplje poslušno u mirovnim misijama, zajedničkim vežbama na ustupljenom poligonu Krivolak, u Procesu partnerstva za mir, zadržavano je prevashodno zbog spora sa Grčkom. No, rešenjem tog pitanja, obostrani strateški interesi su se poklopili. I, članstvo je spremno.


PROČITAJTE JOŠ:
Skoplje između EU i NATO: Hoće li se Zaevu isplatiti rizik ili je opozicija u pravu što slavi

Pri kraju procesa ratifikacije pristupnog protokola za priključenje Severne Makedonije Severnoatlantskoj vojnoj alijansi, potvrde da je i Senat SAD usvojio protokol za članstvo ove zemlje u NATO, uoči predstojećih vanrednih izbora, Skoplje će, izvesno je, zimus uknjižiti deo proklamovanih ciljeva. No, samo onaj vezan za atlantske integracije.

Evropske ostaju i dalje na čekanju. Slepo verovanje Briselu, ispunjenjem preduslova, čak i bolnih rezova poput kompromisa između Skoplja i Atine, s vlasti je skinulo Aleksisa Ciprasa. Da li će mu se u aprilu pridružiti i drugi poslušnik Brisela Zoran Zaev, odlučiće glas naroda - kod kuće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije