Skoplje između EU i NATO: Hoće li se Zaevu isplatiti rizik ili je opozicija u pravu što slavi

Mladen Stančić

22. 10. 2019. u 09:41

Скопље између ЕУ и НАТО: Хоће ли се Заеву исплатити ризик или је опозиција у праву што слави

Problemi Skoplja na puti ka EU se umnožavaju AP Photo

I pored svega učinjenog, Severnu Makedoniju odbio Brisel, ali ne i severnoatlantska alijansa. Burni trijumfalizam je zahvatio opozicionu VMRO-DPMNE

SKOPLjE

OD STALNOG DOPISNIKA

MOŽDA je Evropska unija odustala, ali NATO nije!

Brisel je svojom poslednjom odlukom odložio početak pregovora o pristupu Severne Makedonije EU - posle 14 godina kandidatskog statusa i ispunjenja svih zadatih uslova, uključujući i promenu ustavnog imena i rešenje spora sa Grčkom Prespanskim sporazumom - i Skoplju ostavio samo nadu za učlanjenje u Evropsku uniju.

Pročitajte još: Stoltenberg: NATO je posvećen učlanjenju Severne Makedonije

Međutim, s druge strane, NATO je bio mnogo konkretniji, izjavivši da će Republika Severna Makedonija, posle okončanja procesa ratifikacije pristupnog protokola do decembra ili, eventualno, u januaru iduće godine, postati punopravna članica Severnoatlantske alijanse, na predstojećem samitu NATO-a u Londonu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na "Tviteru" je objavio da je telefonom razgovarao sa premijerom RSM Zoranom Zaevim.

- Dobar telefonski razgovor sa Zaevim. Proces ratifikacije je u toku i sa nestrpljenjem očekujemo Severnu Makedoniju uskoro da se priključi našoj alijansi - objavio je Stoltenberg.

Pročitajte još: Zaev: Da mogu vratio bih vreme 13,5 godina unazad

Bez obzira na ove oprečne stavove, premijer RSM i lider vladajućih socijaldemokrata Zoran Zaev smatra da je neophodno organizovati prevremene parlamentarne izbore u zemlji za "narodnu proveru evropskog puta". Odluku o izborima, koji će biti održani 12. aprila naredne godine, jednoglasno su prihvatili čelnici svih bitnih stranaka na sastanku kod šefa države Steve Pendarovskog.

Taj (ne)očekivani, ali i neminovni hazarderski potez Zaeva, prema prvim procenama diplomatskih izvora i nezavisnih analitičara u Skoplju, trebalo bi da mu izbornom pobedom u aprilu 2020. godine donese novi mandat za istrajnost na evropskom putu, posle članstva u NATO.

Da je Zaev ubeđen u pobedu i sigurno "dobijanje poverenja građana", koji prepoznaju značaj evroatlantskih integracija "bez alteranative", potvrđuje i činjenica da je na nedeljnom susretu stranačkih prvaka kod šefa države predložio da se vanredni izbori održe što pre, već 22. ili 29. decembra ove godine. No, opoziciji to nije odgovaralo i zbog činjenice da tehnička vlada za pripremu izbora ne bi mogla da "napuni" zakonskih 100 dana.

Istovremeno, buran trijumfalizam je zahvatio opozicioni VMRO-DPMNE, odmah po objavljivanju odluke o prevremenim izborima. Kolone vozila sa uključenim sirenama, stranačkim zastavama i navijačkim rekvizitima, u nedelju uveče krstarile su bulevarima, ulicama i prigradskim naseljima Skoplja povodom određivanja datuma za "neminovne izbore".

Neskriveni je optimizam lidera opozicionog VRMO-DPMNE Hristojana Mickoskog, koji najavljuje sigurnu pobedu.

- Idemo na veliku pobedu, koja će doneti obnovu Makedonije - optimistički je najavio Mickoski koji svu krivicu svaljuje na vlasti u Skoplju.


MAKRON DOLAZI?

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron, koji je prošle nedelje na Samitu EU blokirao početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, narednog meseca bi mogao da poseti Skoplje i Tiranu, prenose pojedini albanski mediji. Razlog je navodni susret sa premijerima ovih zemalja, Zaevim i Ramom.

MOGERINIJEVA OTKRIVA "GREŠKU EU"

Odlazeća visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini ocenila je da odlaganje odluke Evropskog saveta za otvaranje pristupnih pregovora sa RSM i Albanijom nije samo propuštena šansa, već istorijska greška.

- To je više od propuštene šanse, to je istorijska greška koja će, nadam se, uskoro biti popravljena - smatra Mogerinijeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije