POTEZ ADVOKATA LIDERA DF: Žalba na stotine strana

V. KADIĆ, S. ĐOKIĆ

22. 10. 2019. u 09:20

ПОТЕЗ АДВОКАТА ЛИДЕРА ДФ: Жалба на стотине страна

Lideri Demokratskog fronta

Advokati lidera DF traže da Apelacioni sud ukine prvostepenu presudu o zatvoru. Odbrana traži ponovni postupak, ali pred novim većem Višeg suda u Podgorici

NA preko trista strana sadržana je žalba advokata lidera DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića, na prvostepenu presudu u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. oktobra 2016. godine, koju su juče predali Apelacionom sudu. Advokati Dušan Radosavljević i Miroje Jovanović traže da se presuda (po pet godina zatvora) preinači ili ukine i vrati na ponovno odlučivanje pred izmenjenim većem Višeg suda u Podgorici.


- Žalba je napisana na 300 stranica. Da mi je neko pričao da ću pisati žalbu na tolikom broju strana ne bih mu verovao.


Prvostepena presuda predstavlja završnu reč specijalnog državnog tužioca. U ovoj žalbi ima više od dvadeset povreda krivičnog postupka. Ako ima imalo zakona, ako se bude primenjivao, ova prvostepena presuda ne može da opstane - kazao je novinarima Radosavljević, koji na pitanje novinara da li bi izručenje svedoka saradnika Saše Sinđelića Hrvatskoj uticalo na eventualni postupak ukoliko do njega dođe, odgovara:

- Ta odluka predstavlja neki vid hibridnog rata. To u svakom slučaju vrši pritisak na drugostepeni sud jer dolazimo u apsurdnu situaciju da čujemo da to nije nikakav problem. Podsećam da je on tri meseca bio ispitivan pred ovim sudom, tako da to jeste jedan od realnih problema i to je očigledno namerno urađeno. Kad imate presudu gde vam je ključni dokaz iskaz svedoka saradnika to znači da ta optužba nije imala dokaze - naveo je Radosavljević.


Žalba advokata Miroja Jovanovića je obimnija i sadržana je na 380 strana.


- Pitanje je zašto je neko ko se zove sudija imao poverenje u psihičkog bolesnika, svedoka saradnika Sašu Sinđelića, a maliciozno tumačio zvanični dokument Ministarstva spoljnih poslova Rusije u kojem se navodi da Sinđelić iz tranzitne zone nije prelazio granicu Ruske Federacije do septembra 2016. godine. Ja sam u žalbi naveo taj dokument koji sam dobio od nadležnih organa Rusije - kazao je Jovanović. - Ovo je politički obračun sa neistomišljenicima, a presudu je samo formalno donosio Viši sud, a već sam rekao ko ju je stvarno napisao. I drugostepenu presudu će pisati ista ruka. Bio bih iznenađen da ova žalba bude usvojena.


Pročitajte još: Za "državni udar" ukupno 68 godina; Andrija Mandić: Braća Đukanovići su naši krvnici!


Svi optuženi za pokušaj terorizma - dvojica ruskih državljana, devet iz Srbije i lideri DF-a Mandić i Knežević, kao i aktivista tog političkog saveza Mihailo Čađenović proglašeni su krivim i osuđeni na ukupno 69 godina i sedam meseci zatvora. Po oceni sudskog veća okrivljeni su imali zadatke "koji su trebalo da rezultiraju nasilnim rušenjem vlasti u Crnoj Gori, proglašenje pobede Demokratskog fronta na izborima kako bi se sprečilo priključenje Crne Gore NATO-a.

Advokati Radosavljević i Jovanović

BRANKA MILIĆ

ADVOKAT Miroje Jovanović osvrnuo se i na slučaj optužene Branke Milić koja se nalazi u prostorijama Ambasade Srbije u Podgorici.

- Crna Gora se ne usuđuje da traži izručenje, jer bi u tom postupku bilo utvrđeno kakvu je torturu preživela u zgradi Višeg suda i šta se sve desilo tog 21. novembra - rekao je Jova nović.


DVA PREDLOGA

DUŠAN Radosavljević je kazao da u žalbi navode dve mogućnosti.

- Prvi predlog je da sve treba da se preinači i da moj branjenik mora da se oslobodi optužbe. Drugi je da se presuda ukine, da se vrati na novo suđenje, ali pred drugim većem, jer je ovo nesposobno - dodao je advokat Radosavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije