ZAŠTITA NOVINARA JEDAN OD PRIORITETA: Susret predstavnika Sindikata medija Crne Gore i Uprave policije

M. S.

21. 10. 2019. u 14:35

Jedan od prioriteta u radu Uprave policije je suzbijanje i rešavanje napada na novinare i medije

ЗАШТИТА НОВИНАРА ЈЕДАН ОД ПРИОРИТЕТА: Сусрет представника Синдиката медија Црне Горе и Управе полиције
Jedan od prioriteta u radu Uprave policije je suzbijanje i rešavanje napada na novinare i medije i njihovu imovinu kao i preventivno delovanje u cilju omogućavanja nesmetanog obavljanja novinarskog poziva u Crnoj Gori, ocenjeno je na sastanku predstavnika Uprave policije i Sindikata medija Crne Gore (SMCG).


Ovo je saopštio Sindikat medija, koji je inicirao sastanak kome su prisustvovali su pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije Enis Baković, načelnik Odseka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru kriminalističke policije Aleksandar Bošković i policijski službenik visokog ranga kriminalističke policije Miodrag Furtula, predsednica i potpredsjednik SMCG, Marijana Camović i Radomir Kračković.


- Baković je istakao da su od četiri krivična dela koja su se tokom 2018. godine desila na štetu novinara, tri rešena i pravosnažno okončana. Naglasio je da je novom sistematizacijom radnih mesta u sektoru kriminalističke policije njegov kolega Furtula posebno imenovan da koordinira svim policijsko – tužilačkim aktivnostima u slučajevima napada na novinare na nivou Crne Gore u kontinuitetu. Takođe, i u svim centrima i odeljenjima bezbednosti po opštinama imenovana su po dva policijska inspektora, koja su zadužena da koordiniraju taj posao na lokalnom nivou. Na ovaj način, Uprava policije u svom radu preduzima preventive i represivne aktivnosti, a sveukupno delovanje je od strane predstavnika Saveta Evrope ocenjeno kao izuzetno pozitivan i jedinstven pristup na prostoru Jugoistočne Evrope. Ovaj način delovanja je registrovan kao prvi slučaj sveobuhvatnog tretiranja ove problematike od strane policijskih službi u regionu.


PROČITAJTE JOŠ: Policija Crne Gore poziva na oprez, evo kako lopovi uspevaju neprimećeno na plaži da vam uzmu stvari


Policijski službenici, kojima je poveren ovaj posao, imaju veliko iskustvo, saopšteno je iz Sindikata medija, koji su istakli značaj neophodnosti rešavanja svih slučajeva napada na novinare i izrazili očekivanje da će novi način tretmana ovih slučajeva u okviru Uprave policije dati željene rezultate u narednom periodu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije