Predsednički kandidat šokirao Hrvate: Ante je ustaško ime

J. KERBLER

21. 10. 2019. u 08:05

Председнички кандидат шокирао Хрвате: Анте је усташко име

Ante Pavelić

Kandidat za predsednika Hrvatske Dejan Kovač lansirao tezu koja je mnoge šokirala: Ime Ante je isto što i Adolf za Hrvate. Letica: Jedan od najsramnijih radova u čitavoj hrvatskoj istoriji

ZAGREB - STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

KANDIDAT za predsedničke izbore u Hrvatskoj Dejan Kovač, inače naučnik koji je radio na prestižnom univerzitetu Prinston, pre tri godine zajedno sa Štefanom Jurajdom iz Češke objavio je rad u kojem tvrdi da je za Hrvate ime Ante isto što za Nemce Adolf.

Pošto je riječki "Novi list" objavio detalje iz rada dvojice naučnika, stigle su reakcije, pa sociolog Slaven Letica tvrdi da je reč o jednom od naučno i politički najsramnijih radova u hrvatskoj istoriji. Sa druge strane, sam Kovač tvrdi da je reč o radnom, a ne i o finalnom tekstu rada. Predsednički kandidat najavljuje da će konačni tekst biti objavljen do kraja ove godine i da će poređenja imena Ante u Hrvatskoj i Adolfa u Nemačkoj biti izbačena.


PROČITAJTE JOŠ: ĆIRA BLAŽEVIĆA UDARIO AUTOMOBIL: Kada mi snime glavu videće je li nešto poremećeno u njoj

U prvoj verziji rada "Što je u imenu u ratu" Dejan Kovač je analizirao davanje imena kod dece u Hrvatskoj i zaključio da je izuzetno mnogo dece dobilo ime Ante, koje je imao i ustaški poglavnik Ante Pavelić. Po Kovaču, reč je o snažnom indikatoru porasta nacionalizma, a samo ime dobija slične konotacije kao Adolf u Nemačkoj. Kovač i njegov češki kolega, međutim, konstatuju da za razliku od Nemačke, gde deca posle rata više nisu dobijala ime Adolf, u Hrvatskoj je nastavljeno sa davanjem imena Ante, kao i imena drugih vodećih ličnosti iz ustaškog pokreta. I ne samo to, nego je u u Hrvatskoj ime Ante među deset najčešćih. "Posebno su ta imena stekla popularnost krajem 20. veka, sa usponom hrvatskih nacionalističkih osećaja", kaže Kovač.

Tako se navodi i podatak da je među pripadnicima Hrvatske vojske koji su učestvovali u ratovima devedesetih na ovim područjima, bilo 8.000 onih koji su se zvali Ante, uz napomenu da se ime prenosi sa oca na sina. Opisujući sukobe u bivšoj Jugoslaviji, dvojica naučnika nisu koristila termin "velikosrpske agresije", već su na sledeći način opisali događaje: "U junu 1991. Hrvatska je proglasila nezavisnost od jugoslovenske federacije. Hrvatski rat za nezavisnost, Domovinski rat, vodio se od leta 1991. do kraja 1995. između Hrvatske vojske i JNA pod nadzorom Srba i lokalnih srpskih snaga koje su se protivile secesiji."

Dejan Kovač


PROČITAJTE JOŠ: PROTEST U PULI ZBOG GRUPNOG SILOVANjA DEVOJČICE: Policija hteda da uhapsi mladiće zbog majici "HDZ lopovi" (VIDEO)

"BACIO" NAUKU

IZBOR Dejana Kovača za sada podržava Hrvatska socijalno-liberalna stranka. On tvrdi da je živi dokaz da i autsajderi u politici mogu da pobede i postanu predsednici. Kovač, Slavonac, poreklom iz Županje, najavio je da se odriče naučne karijere na poznatom američkom univerzitetu da bi mogao da se uključi u kampanju za šefa države.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Dejo

21.10.2019. 09:49

Nemci se stide Hitlera, tako da I ime Adolf ima lošu konotaciju. Hrvati se ponose Pavelićem.......

naranca

21.10.2019. 20:25

@Dejo - @ dejo Ko ti kaze da se Nemci stide Hitlera? Hahahahs.Gde ti zivis?Hahahaha. U Evropi?

Dušan

21.10.2019. 09:59

Adolf u Nemačkoj se nije davalo, ali zato je pevač Dado Topić dobio ime Adolf u Hrvatskoj posle drugog svetskog rata.

Realan

21.10.2019. 12:00

@Dušan - Dado se zove Adolf ali on je Ljudina i dobar covek.Tako da samo ime ne karakterise i samu osobu.

Ne samu osobu

21.10.2019. 13:11

@Dušan - ali roditelje sigurno... pa kakvi ljudi bi dali sinu ime Adolf, odmah posle rata?

Treba dodati

21.10.2019. 09:59

da daju i ime Adolf... Šta reći kad roditelji Dade (Adolfa) Topića, neposredno posle drugog svetskog rata (1949) detetu daju ime Adolf? To mogu objasniti samo stručna lica...

naranca

21.10.2019. 20:21

@Treba dodati - @trebadodati. Alkohol i inat....Dado je bio sve samo ne Adolf.Neka ga Bog pozivi

kekec

21.10.2019. 18:12

a, sta na ovu naucnu ekspertizu naucnika i kandidata za hrvatskog predsednika dejana kovaca kaze sv. antun padovanski? treba kovac i drug da nas i o tome informisu. nakon takve konstatacije siguran sam da kovac svakodnevno razgovara sa sv,antom, i jos da ga pita kako to da je kod nas u sloveniji anton vrlo cesto ime? a,verovatno zato jer ima ustasa i u sloveniji, a verovatno je i sv.ante padovanski bio ustasa! kapa dole naucnici!