Vanredni izbori u Severnoj Makedoniji 12. aprila?

Mladen Stančić

nedelja, 20. 10. 2019. u 21:50

Ванредни избори у Северној Македонији 12. априла?

AP Photo

Na liderskom skupu kod predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog dogoverena nova provera poverenja građana na putu prema EU

Skoplje od stalnog dopisnika


Predlog premijera Vlade Republike Severne Makedonije (RSM) Zorana Zaeva da je, posle “istorijske greške” Evropske unije (EU), ponovnim odlaganjem odluke o dodeljivanju datuma početka pristupnih pregovora za članstvo zemlje u Uniji, neophodna provera ispravnosti evropskog puta - od naroda, na vanrednim izborima, jednoglasno je prihvaćena u nedelju na sastanku stranačkih lidera kod šefa države Steve Pendarovskog.


Prevremeni parlamentarni izbori, kako je dogovoreno, trebalo bi da budu organizovani 12. aprila naredne godine. U međuvremenu bi očekuje se postizanje dogovora o formiranju tehničke vlade koja bi za 100 dana trebaalo da pripremi izbore. Zaev nije potvrdio, ali po zvanično nepotvrđenim informacijama, premijer tehničke vlade trebalo bi da bude sadašnji ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik vladajućih socijaldemokrata (SDSM) Oliver Spasovski.


Zaev je posle susreta stranačkih lidera u rezidencijalnoj predsedničkoj Vili „Vodno“ iznad Skoplja, rekao da je u ime SDSM-a predloženo da se izbori održe 22. ili 29. decembra ove godine. No, za opoziciju to nije bilo prihvatljivo jer nema dovoljno vremena za ispunjenje mandata tehničke vlade od 100 dana pre izbora.


Premijer nije otkrio nikakve druge detalje o rešenjima tehničke vlade, ali je izvesno da ukoliko vanredni izbori budu zakazani 12. aprila, on će morati da podnese ostavku 3. januara iduće godine kada bi se i formirao tehnički kabinet. Prema zakonskim rešenjima takozvanog Pržinskog dogovora, premijer je iz vladajuće koalicije, tehnički ministri za unutrašnje poslove i rad i socijalnu politiku iz redova opozicione VMRO-DPMNE. Opoziciji pripadaju i funkcije zamenika ministra u tri resora.


Pročitajte još: Zoran Zaev podnosi ostavku?


Zaev je najavio konsultacije sa rukovodstvom Državnog zavoda za statistiku, o mogućnostima organizovanja popisa stanovništva planiranog takođe za april iduće giodine. U ovoj zemlji popis stanovništva nije organizovan od 2002. godine.


Na sastanku kod Pendarovskog učestvovali su lideri najvećih stranaka - vladajućeg SDSM-a Zoran Zaev i opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickovski iz makedonskog bloka, kao i ačbanskih partija – vladajuće DUI, Ali Ahmeti, potom opozicionih BESA, Bilal Kasami, Alijanse Albance, Zijadin Sela i Alternative, Afrim Gaši. Iako nenajavljen sastanku je prisustvovao i lider DPA, Menduh Tači.


JEDINSTVENI ZA EU


– Imamo jasan državni konsenzus relevantnih političkih lidera u našoj zemlji da, nezavisno od zaključaka EU, stoje iza ideje RSM što je moguće pre počne pregovore, da ih završi i postane punopravna članica. Svi prisutni na sastanku su saglasni da mi nemamo problem sa eventualno novom i odobrenom metodologijom pristupnih pregovora. Svi su rekli da nemaju problem ako nova metodologija podrazumeva reverzibilnost procesa: Ako zatvorite jedno poglavlje i ako su trendovi u toj oblasti negativni slobodno može da se vratimo. Nemamo od čega da strahujemo - to je u našem interesu – izjavio je posle liderskog susreta, predsednik RSM Stevo Pendarovski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije